У березні майже всім особам пенсійного віку в Україні було проведено індексацію виплат, яка мала трохи вирівняти грошові надходження та інфляційні процеси. Так, у Пенсійному фонді назвали суми, які отримуватимуть різні категорії пенсіонерів після березневої індексації.

Так, стало відомо, що пенсії, призначені відповідно до законів, перераховуються із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсій, у розмірі 1,197.

Так, до пенсій, призначених до 31 грудня 2022 року, розмір яких не підвищився з 1 березня 2023 року, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 грн.

Індексація пенсій військових

Розміри пенсій, призначених відповідно до закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (крім осіб з числа військовослужбовців строкової служби), підвищуються на коефіцієнт збільшення 1,197. Підвищенню підлягає розмір пенсії без урахування надбавок.

Пенсії щодо інвалідності військовослужбовцям та потерпілим у результаті Чорнобильської катастрофи

З 1 березня підвищенню на коефіцієнт 1,197 підлягають:

  • мінімальні розміри пенсій за інвалідністю особам з інвалідністю в результаті війни з числа військовослужбовців строкової служби;
  • мінімальні розміри пенсій за інвалідності, що настала внаслідок каліцтва або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Підвищення мінімальних пенсійних виплат

З 1 березня встановлюються доплати до мінімальних розмірів виплат пенсіонерам:

  • які досягли віку 65 років, не працюють та мають повний страховий стаж 30/35 років — до 3120 грн.
  • яким виповнилося 80 років та мають страховий стаж 20/25 років — до 3120 грн.
  • у віці від 70 до 80 років, які мають страховий стаж 30/35 років, — до 3000 грн.
  • у віці до 70 років (працюючим), які мають страховий стаж 30/35 років та особам з інвалідністю І групи, — до 2760 грн.
  • іншим категоріям пенсіонерів, які не працюють (незалежно від віку та закону, згідно з яким призначено пенсію), — до 2520 грн.

Індексація страхових виплат

Щомісячні страхові виплати потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати у разі смерті потерпілого, відповідно до законодавства «збільшено з 1 законом».

Перерахування провадиться в межах максимального розміру щомісячної страхової виплати, що становить чотири мінімальні заробітні плати (6700 грн х4 = 26800 грн).

Розмір збільшення в результаті перерахування щомісячних страхових виплат не може перевищувати 1500 грн.

Крім того, працюючим пенсіонерам, які на 1 березня 2023 року набули права на проведення перерахунку пенсій, з урахуванням не менше 24-х місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії або якщо після призначення (попереднього перерахунку) пройшло 2 х років, перерахунки пенсій проводяться з 1 квітня 2023 року.

Читайте також:

Скоро кінець: Пригожин уже прямо заявив, ЗСУ дійдуть до кордонів Росії та звинуватив Путіна

"Нова пошта" розповіла, коли посилку можуть скасувати. Що потрібно знати

Пенсії чорнобильцям: у ПФУ зробили важливу заяву про виплати