Українці, які є фізичними особами-підприємцями (у просторіччі ФОП) та через українсько-російську війну були змушені призупинити свою бізнес-діяльність, можуть отримати компенсацію з державного бюджету (вона ж допомога ФОП під час війни) у розмірі 3,350 тисяч грн. Про порядок виплат детально розповідається на сторінці " Юридичного порадника для тимчасово переміщених осіб " у Facebook.

Людина має звернутися до центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності. Заява має бути подана не пізніше ніж через 90 календарних днів з моменту зупинення або зменшення діяльності.

На такий посібник ФОП мають право претендувати, якщо вони втратили частину доходу у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції/виконання робіт/надання послуг під час військового стану, виникнення надзвичайної ситуації, карантину чи інших причин технологічного та економічного характеру.

Таким чином, отримати 3 350 грн у зв'язку із втратою роботи можуть:

ФОП, у яких зменшилася тривалість робочого дня на третину;

Співробітники підприємств, скорочення діяльності яких охопило не менше ніж одну п'яту від загальної кількості працівників, а загальне скорочення робочого часу та зарплати становить близько третини.

Така допомога виплачується на термін зупинення або скорочення діяльності, проте не більше ніж на 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців від дня зупинення (скорочення) діяльності. Для її оформлення слід звернутися до центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності.

Однак у ряді випадків така допомога не виплачується – насамперед, якщо роботодавець є органом державної влади чи органом місцевого самоврядування.

Крім того, допомога не поширюється на установи та організації, що повністю фінансуються з державного чи місцевого бюджету, а також фондів соціального страхування.

Виплати не передбачені також у випадках, коли роботодавець або ФОП:

  • перебувають у процесі припинення юридичної особи,
  • знаходяться в процесі припинення бізнес-роботи,
  • визнано у встановленому законодавством порядку банкрутом;
  • щодо них порушено справу про банкрутство.

Читайте також:

Українців попередили про відключення світла: весна та літо будуть непростими

Пенсіонерам розповіли, як отримати 100-відсоткову знижку на оплату газу, води та світла

Це знак: Росія зганьбилася з випробуванням "грізної ракети Путіна" під час приїзду Байдену до Києва

Чорний дим до небес: у Росії гасять потужна пожежа, гар видно за кілометри