В Україні останнім часом стабілізувався курс долара. Валюта то дорожчає, то дешевшає, але коливання не можна назвати значними. Економісти спрогнозували, якою буде ситуація на ринку навесні 2023 року.

Так, робочий тиждень, що завершується, на українському валютному ринку пройшов досить спокійно. Понеділок, 20 лютого, - а це Президентський день у США та вихідний, - на нашому міжбанку пройшов у форматі постачання долара на умовах ТОМ: розрахунки в гривні цього дня, постачання долара - наступного дня. Це очікувано знизило обсяги операцій щодо американської валюти, але не критично.

Таким чином, середній курс долара на валютному аукціоні до вечора п'ятниці, 24 лютого, не змінився щодо значень у продажу (39,67 грн/$), а в покупці знизився на 1 копійку (до 39,58 грн/$).

Що ж до прогнозу на березень, то директор департаменту казначейства Акціонерного товариства COMINBANK Герман Марченко припустив, що першого місяця весни курс долара залишиться на рівні лютого. Він додав, що військові ризики впливатимуть на валютний ринок, але віра у ЗСУ та психологічна стійкість українців перед можливими ракетними атаками нівелюють панічні настрої.

Економіст Данило Монін також оптимістично налаштований. Він вважає, що курс долара може почати різко зростати лише за наявності затримок із фінансуванням.

"Наприклад, надходитиме не 3 мільярди, а 1,5 або 1. Але загалом я думаю, що навесні у нас буде досить стабільна курсова ситуація", - поділився експерт.

Колега Моніна Олег Гетьман нагадав, що динаміку курсу задає Нацбанк, тому найближчим часом суттєвого подорожчання долара не повинно бути. Він вважає, що ситуація на готівковому ринку – лише одна десята від того, що відбувається за іншими напрямками операцій.

Читайте також:

Якої максимальної надбавки до пенсії зможуть отримати українці. Названо суму

Ощадбанк засмутив пенсіонерів та переселенців: до чого потрібно готуватися

Як перевести пенсію із банківської картки на поштове відділення. Інструкція

Пенсіонерам роздадуть безкоштовні повербанки та комплекси вітамінів. Хто зможе отримати