Багато хто вважає, що орхідея належить до занадто вимогливих рослин. При цьому досвідчені садівники знають, що якщо рослині забезпечити правильне освітлення, грамотний полив і оптимальну температуру, то квітка радуватиме око дуже довго.

Так, власникам орхідей варто знати, що зазвичай орхідеї цвітуть від 2 до 6 місяців. А деякі пологи, як фаленопсис або ванда, взагалі можуть цвісти і цілий рік.

Правда, якщо ви купили неквітучу рослину, і вона не поспішає радувати квітковою стрілкою, то може статися так, що рослина просто ще надто молода. Слід знати, різні види орхідей зацвітають у віці від 1,5 до 3 років. Так, у дорослої рослини, готової до цвітіння, має бути від 5 до 8 пагонів.

Стимулювати цвітіння орхідеї можна різкою зміною температури.

Оптимальна температура для квітки – від +18 до +25 °С та близько +16 °С у період спокою. Але виявляється, від рекомендацій можна відступити, щоб змусити цвісти орхідею.
Досвідчені садівники рекомендують при досягненні нічної температури 16 ° С у темну пору доби виносити орхідею на балкон і ставити її ближче до вікна. При цьому вдень її потрібно заносити до будинку. Таким чином вдень орхідея нагріватиметься, а ввечері охолоджуватиметься. Перепад температур сприяє отриманню великої кількості вуглекислого газу, що позитивно має вплинути на формування нового листя та цвітіння.
Додайте орхідеї світла
Всі знають, що орхідея - світлолюбна рослина. Щоб заповнити нестачу світла в осінньо-зимовий період, можна скористатися додатковими джерелами освітлення. Підійдуть галогенні або люмінесцентні лампи потужністю трохи більше 40 Вт. Поставте над орхідеєю 2 пристрої та не відключайте їх протягом 14 годин.
Увага!
  • класичні лампи розжарювання можуть зашкодити орхідеї;
  • прямі сонячні промені можуть нашкодити рослині та залишити на листі опіки.
Змусіть орхідею цвісти без поливу
Цей метод підходить за температури повітря не вище 30 градусів. Збільште інтервал між поливами у 2 рази, проводьте процедуру приблизно раз на 10 днів. Не обприскуйте рослину під час тренування. Виключіть всі способи підживлення та біостимуляції. Повернутися до звичайного режиму поливу можна при появі першого квітконоса.

Забезпечте корінням орхідеї максимальний доступ до світла

Коріння орхідеї беруть участь у фотосинтезі і при цьому дуже чутливі. Щоб вирощувати квітку, вибирайте горщики з гладкими прозорими стінками.

Обріжте квітконос на 2 см вище за третю нирку

Кожна орхідея може цвісти завдяки наявності кількох сплячих нирок. Обріжте квітконос на 2 см вище за третю нирку, щоб виключити її висихання разом з квітконосом.
Квітконіс можна обрізати безпосередньо біля розетки, але тоді орхідея зацвіте пізніше. Не рухайте горщик із рослиною після обробки. Навіть найменше пересування впливає стан орхідеї у період і заважає їй зацвісти.
Читайте також: