Борщі з рибою широко поширені у регіонах, де багато річок або тих, що знаходяться біля морів. Скажімо, на Поліссі частіше викорристовуються карасі, в’юни або лині, іноді сушені чи приготовані у печі, а на Миколаївщині, Херсонщині та Одещині – бички або сом. Часто можна зустріти у борщі й щуку, товстолоба, сазана або коропа.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяВідомий шеф-кухар Євген Клопотенко пропонує всім українцям хоч раз у житті приготувати борщ, рецепт якого він знайшов у селищі Вилкове Одеської області. Він готується із товстолобом та щукою.
Інгредієнти:
- 2 стейки товстолоба;
- 2 стейки щуки;
- 2 картоплини;
- 2 лаврових листи;
- 4 горошини духмяного перцю;
- 3 жовтих томати;
- 1 білий буряк;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- ¼ невеликої капустини;
- 3 квашених томати;
- 150 мл розсолу з квашених томатів;
- 3 ст. л. олії;
- 5 гілочок кропу;
- 5 гілочок петрушки;
- ½ ч. л. сушеного часнику;
- 2 л води;
- сіль, цукор і перець до смаку.
Зверніть увагу, що в рецепті використовуеться білий буряк, який має приємний солодкуватий посмак та дуже пасує до риби, а також розсіл з квашених томатів і самі ці помідори, які нададуть страві легку кислинку.
Отже, буряк нарізаємо тонкою соломкою, а картоплю – середнім кубиком.
У велику каструлю вливаємо 2 л води та доводимо до кипіння. Далі вкидаємо в киплячу воду буряк з картоплею, 2 лаврових листи та 4 горошини духмяного перцю, додаємо дрібку солі та дрібку цукру. Зменшуємо вогонь і варимо 15 хвилин.
Тим часом потрібно розігріти пательню, влити 2 ст. л. олії. Викладаємо 2 стейки товстолоба і 2 стейки щуки, трохи солимо і перчимо. Смажити рибу потрібно до появи золотавої скоринки з обох боків - це займе приблизно 10 хвилин.
Коли риба приготується, додаємо на пательню ополоник бурякового бульйону і тушкуємо на невеликому вогні ще 5 хвилин. Тоді перекладаємо рибу у миску, даємо охолонути та відділяємо м’ясо від кісток.
Чистимо моркву, цибулю і 3 жовті томати, нарізаємо овочі дрібним кубиком. На пательні з 1 ст. л. олії обсмажуємо спочатку 2-3 хвилини моркву з цибулею, додаємо по дрібці солі та перцю і ½ ч. л. сушеного часнику.
Додаємо жовті помідори та 150 мл розсолу з квашених томатів, тушкуємо ще 3 хвилини.
Перекладаємо засмажку і м’ясо риби у бульйон до картоплі з буряком.
Далі потрібно нашаткувати ¼ невеликої капустини та додати до борщу. Крім того, розчавіть 3 квашених томати прямо у каструлю.
Варимо борщ ще 5 хвилин. Насамкінець потрібно спробувати страву на сіль і при потребі досолити та доперчити.
При подачі додайте посічену зелень кропу і петрушки.
Читайте також:
Як урятувати домашню фіалку, якщо вона вже в зовсім поганому стані
Соковито та апетитно: рецепт приготування бургера з локшини швидкого приготування
Це може бути небезпечно: чому сирі яйця краще не зберігати у холодильнику