Борщі з рибою широко поширені у регіонах, де багато річок або тих, що знаходяться біля морів. Скажімо, на Поліссі частіше викорристовуються карасі, в’юни або лині, іноді сушені чи приготовані у печі, а на Миколаївщині, Херсонщині та Одещині – бички або сом. Часто можна зустріти у борщі й щуку, товстолоба, сазана або коропа.

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко пропонує всім українцям хоч раз у житті приготувати борщ, рецепт якого він знайшов у селищі Вилкове Одеської області. Він готується із товстолобом та щукою.

Інгредієнти:

  • 2 стейки товстолоба;
  • 2 стейки щуки;
  • 2 картоплини;
  • 2 лаврових листи;
  • 4 горошини духмяного перцю;
  • 3 жовтих томати;
  • 1 білий буряк;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • ¼ невеликої капустини;
  • 3 квашених томати;
  • 150 мл розсолу з квашених томатів;
  • 3 ст. л. олії;
  • 5 гілочок кропу;
  • 5 гілочок петрушки;
  • ½ ч. л. сушеного часнику;
  • 2 л води;
  • сіль, цукор і перець до смаку.

Зверніть увагу, що в рецепті використовуеться білий буряк, який має приємний солодкуватий посмак та дуже пасує до риби, а також розсіл з квашених томатів і самі ці помідори, які нададуть страві легку кислинку.

Отже, буряк нарізаємо тонкою соломкою, а картоплю – середнім кубиком.

У велику каструлю вливаємо 2 л води та доводимо до кипіння. Далі вкидаємо в киплячу воду буряк з картоплею, 2 лаврових листи та 4 горошини духмяного перцю, додаємо дрібку солі та дрібку цукру. Зменшуємо вогонь і варимо 15 хвилин.

Тим часом потрібно розігріти пательню, влити 2 ст. л. олії. Викладаємо 2 стейки товстолоба і 2 стейки щуки, трохи солимо і перчимо. Смажити рибу потрібно до появи золотавої скоринки з обох боків - це займе приблизно 10 хвилин.

Коли риба приготується, додаємо на пательню ополоник бурякового бульйону і тушкуємо на невеликому вогні ще 5 хвилин. Тоді перекладаємо рибу у миску, даємо охолонути та відділяємо м’ясо від кісток.

Чистимо моркву, цибулю і 3 жовті томати, нарізаємо овочі дрібним кубиком. На пательні з 1 ст. л. олії обсмажуємо спочатку 2-3 хвилини моркву з цибулею, додаємо по дрібці солі та перцю і ½ ч. л. сушеного часнику.

Додаємо жовті помідори та 150 мл розсолу з квашених томатів, тушкуємо ще 3 хвилини.

Перекладаємо засмажку і м’ясо риби у бульйон до картоплі з буряком.

Далі потрібно нашаткувати ¼ невеликої капустини та додати до борщу. Крім того, розчавіть 3 квашених томати прямо у каструлю.

Варимо борщ ще 5 хвилин. Насамкінець потрібно спробувати страву на сіль і при потребі досолити та доперчити.

При подачі додайте посічену зелень кропу і петрушки.

Читайте також:

Як урятувати домашню фіалку, якщо вона вже в зовсім поганому стані

Соковито та апетитно: рецепт приготування бургера з локшини швидкого приготування

Це може бути небезпечно: чому сирі яйця краще не зберігати у холодильнику