Православне свято 2 лютого – день пам'яті святих мучеників.

Інна, Пенна та Римма були родом зі Скіфії, відомі як учні апостола Андрія. Після того, як вони увірували в Христа, звернули до нього багатьох поган. Князь, який тоді правив, дізнався про це і наказав убити їх. Їх прикували до паль, вбитих у річку Дунай, на вулиці стояла зима, тому мученики швидко замерзли на смерть.

Крім того, сьогодні, 2 лютого, відзначається народне свято – день Юхима, на честь пам'яті Преподобного Євфимія Великого. Він поряд з Антонієм Великим, Макарієм Великим та Пахомієм Великим прославився у християнстві як основоположник безлюдного життя у віруючих.

Євфимій прославився зціленням сина арабського вельможі, який не лише хрестив себе та дитину, а й обернув у християнську віру свій народ. Після цього він виступав як захисник православ'я перед послідовниками монофізитства.

Наші пращури помітили, що в цей день вшановується пам'ять преподобного князя.

Так, наприклад, можна здійснити обряд на молоці. Для цього, прокинувшись вранці, потрібно налити молоко у чашку і вимовити вголос свої бажання. Потім потрібно випити рівно половину, а решту виплеснути в сніг зі словами: "На добробут та добробут у сім'ї".

Вважається, що сни, побачені в ніч з 1 на 2 лютого, здійснюються, але навпаки. Тобто, якщо наснилася бідність – будете багатими, якщо самотність – зустрінете коханого.

Що сьогодні не можна робити

Після заходу сонця у цей день не можна виходити на вулицю - вважається, що нечисть 2 лютого особливо активна, може заплутати людину і накликати на неї біду.

Також не рекомендується співати – до сліз. З тієї ж причини не рекомендується влаштовувати гуляння, якщо за вікном негода. Танці, пісні та радість приваблює злих духів, вони можуть почути веселощі та проникнути до будинку.

На Єфимія Зимового дуже важливо нічого не втратити, інакше весь наступний рік людину переслідуватимуть невдачі та матеріальні труднощі. А ось знайдені гроші чи якісь речі підбирати не можна – вони також принесуть фінансові проблеми.

До речі, як правило, в Єфімів день починався час хуртовин, який був вкрай неприємним для селян. Іноді розігрувалась така завірюха, що цілими днями не можна було не тільки вирушити в дорогу, а й вийти за ворота.

Наші пращури вірили, що якщо 2 лютого вітер завиває у трубі, то це плаче небіжчик, а якщо буря зриває дахи - це вираз гніву померлих. Іноді вважали, що буря розігрується перед чиєюсь передчасною смертю.

Крім вже згаданих були інші погодні прикмети:

  • Якщо на Єфимія опівдні сонце, то літо буде дощовим, а весна ранньою;
  • якщо дме сильний вітер, то рік буде сирим;
  • якщо небо було білі, але без туману, а сонце на заході сонця — багряним, то буде мінлива погода без сильних морозів;
  • якщо на Юхима хуртовина, то і вся Масляна хуртовина.

Читайте також:

Щось уже задумав: у Росії оголосили про виступ Путіна перед 24 лютого

Дуже стильні та незвичайні: як виглядали прототипи українських автобусів, про які мало хто знав

Путін підвищує ставки: у Білорусі загострюється ситуація. Прибуває все більше військових та озброєння