Ні для кого не секрет, що після 2014 року інтерес українців до польської нерухомості помітно зріс і причина такого явища – економічна та політична стабільність.

І справді, зараз у Польщі проживає 2,3 мільйона українців. Так, за даними бази PESEL, влітку 2022 року там перебувало 1,4 мільйона тих, хто втік від війни, а ще до 1,3 мільйонів українських громадян перебували в Польщі до початку повномасштабного вторгнення. Звичайно ж, багато хто з них розглядає питання придбання у Польщі житла.

Як пише видання finance.ua , середньостатистичному жителю Польщі необхідно відкладати 80% зарплати протягом 7 років, щоб купити квартиру на 50 квадратних метрів. На тлі інших країн Європи це найкращий показник.

Експерти наголошують, що у цих розрахунках враховується заробітна плата у розмірі 6 287,79 злотих.

Таким чином, щоб купити квартиру площею 50 квадратних метрів у Польщі, потрібно відкладати практично всю середню місячну заробітну плату, а це не мало не мало 6300 злотих або 1340 євро протягом 7 років. Загалом медіанна вартість житла по країні становить понад 107 тисяч євро.

При цьому в інших країнах Європи придбати своє житло складніше. Наприклад, у Чехії на покупку аналогічного метражу доведеться відкласти 120 зарплат, а у Словаччині – 140.

Найпростіше придбати власну квартиру в Данії, для цього доведеться відкласти 40 зарплат, а також в Ірландії — 50. Середня доступність житла до зарплат зафіксована в:

  • Іспанії (65),
  • Італії (85),
  • Німеччини (90),
  • Франції (95).

До речі, зараз проблему із житлом у Польщі може вирішити нова держпрограма "Перша квартира", яка почне працювати з середини 2023 року. За цією програмою перші 10 років держава покриватиме різницю із заниженою кредитною ставкою. Отримати кредит зможуть мешканці віком до 45 років.

Читайте також: