Про те, що вінегретом називається овочевий салат, до складу якого обов'язково входить буряк, знає кожен школяр. Ось тільки спочатку ні про які салати при слові "вінегрет" не йшлося. Ще б пак, французьке слово "vinaigrette" з'явилося десь у XIV столітті, означало воно "соус з оцту та олії" і було утворено за допомогою зменшувального суфікса -ette від іменника vinaigre "оцет". Український ресторатор, кулінарний експерт та популяризатор української кухні Євген Клопотенко кулінарну історію знає чудово і вчить цьому й українців.

Так, 24 січня у своєму Instagram Євген Клопотенко показав, як готує зимовий салат – "вінегрет із секретом" по-французьки.

"Вінегрет з вінегретом. Оскільки у всьому світі вінегрет знають як соус, а ви знаєте як салат, я вирішив поєднати ці два знання", - заявив кулінар.

Продукти:

  • 2 буряки;
  • 2 морквини;
  • 2 бульби картоплі
  • 250 г білої консервованої квасолі;
  • спеції. Можна брати навіть готову суміш спецій "Для салату".

Овочі потрібно відварити або запекти та нарізати кубиками однакового розміру.

Для приготування соусу потрібно 4 ст. л. оливкової олії змішати з 1 ч. л. солодкої гірчиці та столовою ложкою винного оцту або лимонного соку.

Додаємо сіль, перець за смаком.

Заправити салат соусом.

"Змішуєте та насолоджуєтеся чудовим зимовим салатом", - написав Клопотенко.

До речі, один із кулінарних рецептів першої половини ХІХ ст. наказував готувати вінегрет з баранини та оселедця (або анчоусів) з додаванням яблук, оливок та каперсів. Компоненти слід подрібнити, заправити оцтом і прованським маслом, перемішати і поставити в піч.

Інший рецепт був присвячений приготуванню вінегрету зі смажених качок та рекомендував подавати цю страву холодною.

Згідно з третім рецептом, вінегрет ще називався окрошкою і являв собою шматочки холодного смаженого м'яса та птиці з гарніром з яблук, оливок, каперсів, огірків, солоного лимона, зелені та вареного буряка.

Читайте також:

Лікарі назвали найхарактерніші захворювання для кожної групи крові

Нарешті будемо їсти яєчні, омлети та глазуні: в Україні прогнозують різке падіння цін на курячі яйця

Надовго збереже свіжість: що покласти поруч із хлібом, щоб він не черствів кілька днів