Стало відомо, що вже найближчим часом українці не зможуть купувати сигарети та алкоголь за готівку. Схоже, у Зеленського вигадали, як боротися з контрафактом та контрабандою.

У рамках податкової реформи, яку зараз розробляють в Офісі президента, обговорюється повне переведення розрахунків за підакцизні товари у безготівковий формат. Про це заявив заступник голови ВП Ростислав Шурма під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

За його словами, як один із компенсаторів для бюджету в рамках проекту податкової реформи передбачено підвищення оподаткування шкідливого споживання, наприклад — тютюн, алкоголь та викопне паливо. Ставки планують підвести «до середньоєвропейських рівнів».

Важливим питанням є адміністрування цих податків, зазначив він, адже частка нелегального обігу тютюнових виробів сягає 30%, а для лікеро-горілчаної продукції ця цифра може бути ще вищою.

"І це дуже велика проблема", - додав Шурма і зазначив, що для протидії цій проблемі планується дві фундаментальні зміни в адмініструванні податків.

"Перше - це електронний акциз", - пояснює він. Таким чином, на пачку цигарок або пляшку алкоголю наноситься унікальний QR-код, що дозволяє споживачеві відстежувати, де продукція була вироблена, де зберігалася тощо. Традиційні акцизні марки, які клеяться на упаковку, можна підробити або передрукувати.

"Другий концепт - щоб вся ця система запрацювала, це переведення розрахунків за підакцизні товари виключно в безготівковий формат, тобто в оплату карткою",

Читайте також:

Смугастий монстр: як виглядала Нива, яку робили для французів. Фото незвичайної моделі

Світ ММА у жалобі: не стало переможця Кубка світу зі змішаних єдиноборств. Загинув, захищаючи Бахмут

Це поганий знак: Годинник судного дня, який відраховує кінець світу, перевели у критичне становище