Ось уже 11 місяців Росія цинічно заявляє, що їхні війська завдають ударів виключно по військових об'єктах, проте весь світ спостерігає звичайний ракетний терор мирного населення, внаслідок якого гинуть звичайні українці та масово руйнуються їхні будинки. Мільйони людей, у яких російські "визвольники" відібрали мирне небо та забезпечене життя, змушені зараз рятуватися від загрози смерті в Європі чи Західній Україні. Держава щосили намагається полегшити їх страждання.

Так, у Міністерстві з питань реінтеграції окупованих територій нагадали, що з жовтня 2022 року було збільшено розмір компенсації людям, які надали тимчасове житло внутрішнім переселенцям у рамках програми "Прихисток".

Так, українцям, які безкоштовно поселили у себе будинки внутрішньо переміщених осіб (ВПО, переселенців), держава відшкодовує частину витрат на комунальні послуги.

"Власники житла, які розмістили у себе ВПО, отримуватимуть 900 гривень замість 450 за кожну таку особу на місяць. Це стало можливим завдяки оновленому меморандуму про співпрацю, який від імені уряду уклав Мінрегіон із Товариством Червоного хреста України", - зазначають у відомстві.

Щоб отримати компенсацію, потрібно відповідати декільком критеріям:

  • бути повнолітнім власником житла;
  • не мати заборгованості за комунальні послуги;
  • дати притулок у своїй оселі переселенців, не стягуючи з них плату;
  • зареєструвати в себе цих ВПО.

Для того, щоб оформити саму компенсацію, потрібно звернутися до органів місцевого самоврядування або prykhystok.gov.ua . Після реєстрації щомісяця з 1 по 5 число потрібно оновлювати дані про ВПО, вказуючи їх кількість та термін проживання.

Кошти надходитимуть на рахунок власника житла до 20 числа місяця. Сума розраховується залежно від кількості зареєстрованих ВПО та тривалості їх проживання.

Важливо! Сума компенсації не зараховується як доход власника житла. Тому якщо він уже отримував субсидію на оплату ЖКГ, його не позбавлять допомоги.

Читайте також:

Світ ММА у жалобі: не стало переможця Кубка світу зі змішаних єдиноборств. Загинув, захищаючи Бахмут

Ганьба Путіна: російські військові відмовляються приймати новітні танки "Армата"

Багато хто не знав: юрист розповів, хто може вручити повістку. І це навіть не поліцейський