Вчені всього світу неодноразово заявляли, що падіння на Землю великого астероїда – подія винятково малоймовірна, але потенційно загрожує людству загибеллю. Так, наприклад, коли у 1908 році у віддаленому куточку Сибіру впали останки Тунгуського метеорита, то всі були готові до масових жертв. Щоправда, по-перше, цей метеорит вибухнув приблизно за десять кілометрів над землею, а по-друге Сибір – це глухе місце. Саме тому за кожним із астероїдів людство стежить із особливою побоюванням.

Як правило, більшість астероїдів пролітають на відстані, яка в кілька разів перевищує дистанцію від Землі до її природного супутника. Але цієї ночі відбудеться подія, яку раніше вдавалося зафіксувати лише тричі.

Так, у ніч з 26 на 27 січня повз Землю пролетить астероїд 2023 BU. При цьому зближення з нашою планетою буде лише на 3500 кілометрів від її поверхні. Щоправда, навіть у цьому випадку 2023 року BU пролетить набагато далі, ніж більшість супутників на низькій навколоземній орбіті та МКС, яка знаходиться за 400 кілометрів від Землі, повідомляє Virtual Telescope Project.

Це буде одне з максимальних зближень навколоземних об'єктів із Землею з числа зареєстрованих колись - відстань від "космічного каменю" до центру планети складе 9800 кілометрів. Це всього 25% від відстані, на якій знаходяться геостаціонарні супутники, та 3% від відстані до Місяця.

До речі, цей астероїд було відкрито буквально днями. Так, 21 січня 2023 року його побачив російський астроном-аматор Геннадій Борисов у своїй власній обсерваторії MARGO в Криму.

Незважаючи на те, що небесне тіло підійде дуже близько до планети, воно не несе жодної небезпеки.

Очікується, що наближення астероїда до Землі призведе до зміни його орбіти. Якщо раніше орбіта руху 2023 року BU навколо Сонця була приблизно круговою, на повний прохід навколо світила йшло близько 359 днів, то після зустрічі із Землею очікується, що вона стане більш витягнутою під впливом земної гравітації, у найдальшій точці від Сонця вона пролягатиме "на півдороги" між орбітами Землі та Марса. Після цього період звернення 2023 року BU навколо Сонця становитиме 425 днів.

Читайте також:

Смугастий монстр: як виглядала Нива, яку робили для французів. Фото незвичайної моделі

Світ ММА у жалобі: не стало переможця Кубка світу зі змішаних єдиноборств. Загинув, захищаючи Бахмут

Це поганий знак: Годинник судного дня, який відраховує кінець світу, перевели у критичне становище