На жаль, частина українських чоловіків вважає, що їх війна не стосується. Воювати має хтось інший, війна має обійти стороною, ворог має піти сам, все має припинитися якось саме собою. Так хотілося б усім, але, на жаль, це життя, а не казка.

Наразі в Україні триває активна роздача повісток. У мережі повної фотографії та відео, як чоловіків на вулиці зупиняє конвой та вручає документ, який зобов'язує громадянина України прийти до військкомату. Але деякі чоловіки впевнені, що повістка - це прямий квиток на війну, а тому часто уникають людей у ​​формі й не з'являються у військкоматом.

Юрист Ростислав Кравець розповів, що буде за відмову від отримання повістки. Докладніше про це інформує Апостроф.

Експерт із правових справ зазначив, що відмова від отримання документа без важливих причин тягне за собою адміністративну відповідальність. Якщо військовозобов'язана особа відмовилася отримувати повістку для уточнення даних чи проходження медкомісії, їй загрожує штраф у розмірі до 3500 гривень.

Існує ще й кримінальна відповідальність, яка настає тоді, коли громадянина викликають до центру комплектування для зарахування до військової частини, а він ігнорує таку процедуру. У такому разі передбачено позбавлення волі на строк до 5 років.

Водночас юрист зазначив, що за рік війни подібних випадків ще не було.

Читайте також:

Українцям розповіли, чи законно заповнювати порожню повістку прямо на вулиці

Вже навіть у під'їздах: у мережі показали, в яких несподіваних місцях можна "спіймати" повістку у військкомат

Порядки денний у військкомат через «Дію»: українцям розповіли про перспективи такого рішення