На сьогоднішній день обидві сторони збройного конфлікту – і Україна, і Російська Федерація є учасницями Третьої Женевської конвенції, яка регламентує вимоги щодо поводження з військовополоненими. Однак, переважна більшість тих, хто повернувся з російського полону, розповідають про те, що під час інтернування їх катували і піддавали жорсткому поводженню. Російське видання "Медуза" побувала в одному з таборів на заході України, де утримують російських військовополонених та побачене росіян шокувало.

Так стало відомо, що військові російської армії, яким вдалося вижити і потрапити в полон, зараз утримуються в спеціальних таборах. Вони мають триразове харчування, а також є кімнату відпочинку. Ще б пак, за умовами в колонії, на базі якої було створено табір, стежать міжнародні організації.

На вході до будівлі розташований банер із Загальною декларацією прав людини.

Барак, де живуть полонені, акуратний та чистий. За умовами утримання полонених стежать представники Червоного Хреста, які регулярно відвідують табір.

Журналісти застали окупантів на виробництві паперових пакетів. На зароблені гроші полонені можуть купити собі щось у місцевому магазині або замовити додаткову телефонну розмову. До речі, з родичами вони зв'язуються через IP-телефонію. Розмови тривають до 15 хвилин на день.

Готують у таборі самі полонені, їм передбачено триразове харчування.

У кімнаті відпочинку полонені можуть переглянути телевізор або почитати книгу українською мовою. Військовим РФ доступні бібліотека та шахи. На території колонії є церква.

Зазначимо, що днями омбудсман Дмитро Лубинець заявив, що зараз росія не дотримується домовленостей щодо Женевських конвенцій щодо обміну полоненими, а лише "займається провокаціями".

Читайте також:

Шансів немає, оточення вже не приховує: розкрилися подробиці стану Путіна

Житомирська область готується: кордон із Білоруссю "зашивають окопами та заливають бетоном". Фото

Це не Київ: експерт назвав два міста, які опиняться в небезпеці під час нового вторгнення Росії