Посипані бутонами орхідеї не рідкість для квіткового магазину. Але домогтися повторного цвітіння (нехай і настільки багатого) в домашніх умовах буває непросто, а іноді й зовсім проблематично.

І справді, якщо комусь дивом вдається потоваришувати з примхливими епіфітами і добитися мало не безперервного цвітіння, то хтось змирився і радіє і 3-4 квіткам на самотній стрілці. А комусь і зовсім доводиться рік у рік спостерігати лише жилисте листя та повітряне коріння.

Отже, якщо в орхідеї сохнуть або згнили коріння, то не потрібно поспішати і відправляти рослини на сміття – його можна спробувати врятувати.

Але краще, звичайно, розібратися в причинах проблеми, чому коріння орхідей у ​​такому стані – і не допускати помилок у будкщем.

У природі фаленопсиси ростуть у м'якому, вологому та теплому кліматі. Ці рослини належать до так званої групи епіфітів. У тропіках періодичні рясні зливи змінюються сухими сезонами. Коріння фаленопсиса влаштоване так, що може поглинати вологу ранкової роси та з вологого повітря.

Основні помилки, за яких орхідея може втратити коріння – неправильний полив:

  • Надлишок вологи – через занадто часті та рясні поливи. Коріння орхідей починає гнити і хвороби швидко поширюються по всьому рослини.
  • Недолік вологи - коріння сохне, листя в'яне, рослина стає схильним до хвороб і уражається шкідниками.

Епіфітам не потрібен постійний рясний полив. Поверхня їх коріння влаштована так, що вони можуть поглинати і довго утримувати вологу і поживні речовини. Нагадаємо, повітряне коріння орхідеї беруть участь і у фотосинтезі, практично, нарівні з листям. Тому потрібно обов'язково робити паузи між поливами, щоб субстрат просихав у верхньому шарі.

Читайте також:

Вікна більше не «потітимуть»: які кімнатні рослини здатні позбутися конденсату

Названі кімнатні рослини, які приманюють гроші та удачу

Замість валеріани та гліцину: які кімнатні рослини допомагають заснути