15 січня у церковному календарі значиться як день пам’яті святого Сильвестра, який був Папою Римським у 314-335 роках. Його принижували та переслідували через те, що він ховав вбитих мучеників під час гонінь християн. За легендою, йому вдалось навіть переконати імператора Костянтина стати християнином.

А от іменини сьогодні, 15 січня, святкують: Борис, Серафим, Сильвестр, Сергій, Юлія, Уляна, Сидір, Кузьма, Марко та Петро.

Сергій, — з латинської ім’я можна перекласти як "високий, знатний", або як "слуга Бога".

Кузьма, — ім’я походить від давньогрецького "Космас", яке можна перекласти і як "коваль", і як "порядок", "мир", "всесвіт".

Петро, — прямий переклад імені з давньогрецької означає "скеля", "камінь". Також його трактують як "надійний", "непохитний".

Сильвестр, — ім’я походить з латинської мови і в прямому перекладі означає "лісовий", "що росте в лісі", і раніше означало невиховану, дику людину.

Марк, — є кілька версій походження імені. Згідно з однією, воно з’явилося від латинського слова "Marcus", "молоток". За іншою, це похідна від імені римського бога війни Марса.

Серафим, — ім’я давньоєврейського походження, яке найчастіше трактують як "вогненний ангел".

Уляна, Юліана, — це дві форми одного латинського імені Julianus, що в прямому перекладі означає "з роду Юлієв". Однак, за іншою версією, ім’я також можна перекласти з давньогрецької як "кучерява".

Читайте також:

Як заточити кухонні ножі за допомогою звичайного рису. Простий лайфхак

Чому досвідчені господарки не виливають воду з-під варених яєць. Що з нею треба робити

Люди під завалами: російська ракета потрапила до багатоповерхівки. Так Путін привітав українців із старим Новим роком. Фото