Українцям вирішили нагадати про старі традиції на відоме свято – Старий Новий рік. Так, цього року, як і зазвичай, він припадає на 14 січня, але вже у новому 2023 році. Цього дня українці за традицією сідають за святковий стіл та знову їдять кутю.

Цю інформацію надали на порталі новин «ТСН»

14 січня українці відзначатимуть Старий Новий рік. На цей раз вони знову посмакують кутю, але вона вже називається «Шедрою». Цього дня має бути багатий стіл із м'ясних страв, і не лише.

Як відомо, більш ніж 100 років тому, а саме 1918 року, багато країн перейшли з юліанського календаря на григоріанський. Це говорить про те, що зміни застали й українці. Але треба зауважити, що у православній церкві від такого переходу відмовилися.

Повідомляється, що у православній церкві святкують усі свята за старим календарем. Саме тому українці святкують Новий рік за новим календарем, а потім Старий Новий рік за старим – юліанським.

13 січня називали День Маланки, Щедрий вечір або Щедра кутя. На Щедрий вечір традиційно накривався багатий стіл багатьох страв: м'яса, вареників, свинини, млинців і так далі.

Вже 14 січня проходить день святого Василя, а це говорить про те, що можна йти в гості до рідних, близьких друзів, хрещених. Зазвичай ранком хлопчики та чоловіки брали із собою зерно та посівали. Потрібно наголосити, що дівчатам це робити заборонялося.

Читайте також:

Обрізання Господнє: чим важливим є це свято і коли його відзначають

Не може ходити, запух і схожий на Брежнєва: у мережі показали, як виглядає хворий Коля Басков