Стало відомо, що прості маніпуляції з батареями можуть зробити будь-яку квартиру значно теплішою. Це особливо актуально зараз, адже через форс-мажорні обставини на тлі війни кожен градус тепла на вагу золота.

Так, насамперед, радіатор потрібно систематично очищати від забруднень та пилу. Рекомендується робити це щонайменше тричі на рік – у вересні, у середині зими та у травні. Ще б пак, за підрахунками бруд знижує тепловіддачу на 7-10%.

Крім того, аби покращити ефективність радіаторів, потрібно зняти з них декоративні панелі – адже вони знижують їхню тепловіддачу на 20%. Також біля них слід звільнити простір, оскільки довгі штори або меблі, що закривають батареї, помітно знижують ефективність опалення.

Про це розповіли у Мінреінтеграції. Там також зазначили: якщо батареї розміщені у спеціальних нішах, їх звідти слід винести. "Тепловіддача [таких] батарей на 10% менша ніж у тих, які виступають у кімнату", – пояснили в міністерстві.

Крім того, зазначили там, зберегти тепло в приміщенні допоможуть й інші способи. Зокрема, потрібно:

  • зашторити вікно жалюзями або короткими шторами – адже "через скло взимку втрачається приблизно 8-15% тепла";
  • заклеїти щілини у вікна та утеплити вхідні двері – це дозволить підвищити температуру в квартирі на 2-3°С;
  • щільно закривати міжкімнатні двері, а вентиляційні отвори в квартирі обладнати спеціальними дверцятами або регульованими гратами – це дозволить зменшити витік теплого повітря з приміщень.

Зазначимо, що підвищити тепловіддачу батарей можна також за допомогою відбиваючого екрана - він встановлюється на стіни за радіаторами. Такий екран можна придбати у магазині, а можна самостійно виготовити зі звичайної фольги срібного кольору та фанери. Це підвищить тепловіддачу батарей на 20%, адже з ним вони не обігріватимуть стіни, а працюватимуть тільки на обігрів кімнати.

Увага! Щоб потім не довелося встановлювати фольгований екран за батареєю, краще відразу вмонтувати рифлені щити зі сталі. Також підійдуть базальтові плити з алюмінієвим покриттям.

До речі, на етапі обрання батарей у помешкання, треба звертати увагу на їх колір. Кажуть, що темні батареї віддають на 8-10% більше тепла, ніж білі. А ось чорні чи коричневі – мають на 20-25% кращу тепловіддачу, ніж світлі. Однак перед фарбуванням радіатора в новий колір потрібно обов'язково зняти всю стару фарбу.

Читайте також:

Страшний день 11 січня: чому сьогодні не можна дітей випускати з дому, і як це пов'язано з Євангелією від Матвія

Православний календар весіль 2023: у які місяці небезпечно вінчатися та розписуватись у РАГСі

Це вбереже автомобіль та ваш гаманець. Як за кілька секунд перевірити якість бензину