З початком повномасштабної війни з Росією частина українців забула про податки, які слід справно платити.

Наприклад, податок на житло потрібно сплатити до кінця літа. Цей тип податку описано у статті 266 Податкового кодексу України, інформує today.ua.

Варто зазначити, що цей податок мають платити не всі громадяни, а лише ті, хто має "зайві" квадратні метри. Кодексом визначено, що для квартир – це понад 60 кв.м, а для будинків – понад 120 кв.м. За всі метри, які перевищують норму, потрібно сплатити податок.

Загалом розрахунок на "зайві" метри виробляють місцева влада. Але згідно із законом вона не може бути вищою за 1,5% від мінімальної зарплати. Причому величина мінімальної зарплати береться на початок минулого року, оскільки податок на житло сплачується цього року за минулий рік.

Цього року максимальний розмір податку становитиме 97,5 грн. Але місцева влада може як знизити податок, так і змінити площу житла, яка не оподатковується. Розрахувати податок просто: зайві метри потрібно помножити на 97.5 грн. Те, що вийде в результаті, і буде тією сумою, яку потрібно сплатити.

Вищий податок передбачений на розкішне житло: квартири площею понад 300 кв. м та будинки площею понад 600 кв. м. За таке житло його власникам доведеться сплатити по 25 тисяч гривень.

Українцям слід чекати на квитанцію до 1 липня. На сплату податку надається 60 календарних днів. Влада нагадує, що за прострочені платежі нараховуватиметься пеня.

Читайте також: