Новий 2023 рік приніс українцям не лише другий рік війни та всі супутні проблеми, а й нову абонентську плату за газ.

Докладніше про це повідомляє сайт today.ua.

Повідомляється, що регіональні газові компанії перерахували обсяги спожитого газу, через що змінилася абонплата, але при цьому ціна за транспортування кубометра газу залишилася без змін.

Насамперед варто зазначити, що для розрахунку абонентської плати обласні газові компанії враховують торішній обсяг спожитих кубометрів. Механізм розрахунку наступний – весь газ, спожитий абонентами за торішній період, множиться на тариф і ділиться на 12. За підсумком виходить місячна абонплата, тобто плата за доставку газу.

"За основу береться обсяг споживання газу протягом "газового року". Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, що сплачуються щомісяця протягом року" " , - зазначили в прес-службі Регіональної газової компанії.

Проте варто зазначити, що у кожному регіоні тарифи на доставку (розподіл) газу відрізняються. Все через те, що на тарифоутворення впливають як довжина труби для транспортування газу до регіону, так і зарплати працівників облгазу та супутні витрати.

Читайте також: