У християн західного обряду Святвечір, як і Різдво, вже пройшли – 24 грудня, та 25 відповідно. А ось для християн східного обряду все ще попереду.

Церкви, які використовують юліанський календар, сьогодні, 6 січня, відзначають Святий Вечір, який ще прийнято називати Багатий вечір, Святвечір, Багата Кутя – велике християнське свято, яке проводиться ввечері перед Різдвом Христовим.

З цього дня в Україні розпочинаються зимові різдвяні свята – Святки, які тривають два тижні та завершуються святом Хрещення Господнього, яке проводиться за православною традицією 19 січня.

Головні заборони 6 січня:

Вважається, що в цей день не можна запізнюватися до столу на Святвечір, інакше весь рік доведеться жити далеко від рідного дому.

Категорично заборонено голосно розмовляти під час Багатого вечора, виходити з дому, доки всі не закінчать трапезу та не встануть із-за столу.

Неодруженим юнакам та незаміжнім дівчатам не можна у Святвечір сидіти на кутах столу, адже тоді виникає ймовірність залишитись одному і не створити сім'ю.

Вважалося, що у Святвечір якщо взяв у руки ложку, класти її назад на стіл не можна, поки не закінчиться святкування і всі присутні не закінчать їсти.

У той же час, саму їжу не можна запивати, дозволяється лише компот.

Вважається, що цього вечора за столом можуть бути лише родичі та сім'я, звати друзів заборонено.

Заборонено залишати стіл пустим 6 січня.

Категорично не можна сваритися і поганословити.

Читайте також: