Для більшості кавових гурманів і професійних дегустаторів не секрет, що хорошу і по-справжньому смачну каву можна приготувати і без кавоварки, турки або інших хитромудрих пристроїв.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяОтже, щоб правильно заварити каву в чашці, потрібно мати під рукою ось такий перелік інгредієнтів та інструментів:
- чашка. Вона має бути фарфоровою з товстими стінками. Саме така чашка добре прогрівається і утримує тепло, завдяки чому кава повільніше остигає. Втім, підійде і глиняний, і навіть скляний посуд.
- кава. Найкраще використовувати зерна свіжої обсмажування, щоб повніше розкрити смак та аромат. Помел найчастіше використовується найдрібніший, тоді частки кави швидше осідають на дно, а напій виходить чистішим і насиченішим. Щоправда, деякі рецепти вимагають середнього помелу, а при капінгу використовується виключно кава грубого помелу.
- вода для заварювання кави повинна бути гарячою, але в жодному разі не окріп, тому що він просто знищить смак напою, залишивши в чашці лише неприємну і порожню бурду. Ідеальна температура близько 95°.
- паперові фільтри. Ті, хто знає, як заварювати каву в чашці, не турбуються через каву. Якщо все робити правильно, вона просто осідає на дно і не заважає отримувати задоволення. Втім, звичайний паперовий фільтр допомагає швидко відфільтрувати напій і зробити його чистішим.
- цукор та спеції для кави за смаком. Як і фільтри, цей пункт не є обов'язковим, але спеції допоможуть зробити смак по-справжньому унікальним.
Загальні правила для заварювання кави у чашці:
Насамперед необхідно обдати чашку окропом і залити його буквально на пару хвилин, щоб чашка прогрілася. Тоді кава довше залишиться гарячою і краще розкриє свої смакові властивості.
У чашку засипається 1-2 чайні ложки кави дрібного помелу на 100-150 г води.
Чашку необхідно накрити блюдцем і дати напою настоятися близько 4 хвилин.
На останньому етапі приготування можна додати спеції, цукор, шоколад на ваш розсуд, що може прикрасити напій і надати йому більше індивідуальності.
Декілька простих рецептів
Практично у кожного народу, і особливо в країнах, які традиційно асоціюються з вирощуванням кави або з кавовою культурою, є своє уявлення про те, як заварювати мелену каву в чашці так, щоб вийшло смачно.
- Бразильський спосіб , він же відкритий. Для цього методу потрібна кава грубого помелу для 9 г на 100 мл води. Накривати чашку не потрібно, шапка з гущі, що піднімається, відмінно утримує аромат, а після приготування просто ламається ложкою.
- Варшавський спосіб приготування кави . Найбільш поширений метод, під яким використовують каву дрібного помелу. Чашку накривають блюдцем, а ось фільтрувати напій при цьому не заведено. У цьому випадку він виходить міцнішим і підбадьорливим - ідеальний варіант щоранку.
- Кубинський кави. Цей напій заварюють у склянці, додавши трохи тростинного цукру, а каву вибирають середнього помелу. Добре перемішавши інгредієнти можна заливати каву гарячою водою. Солодкий напій заряджає енергією та допомагає підбадьоритися перед роботою.