Незабаром буде п'ять років, як в Україні Різдво прийнято святкувати двічі – за західним (він же католицький) та східним (він православний) обрядом. Відповідно, духовні діти Папи Римського Франциска відзначають Різдво 25 грудня (тут використовується календар григоріанський), а паства Вселенського патріарха Варфоломія святкує юліанською – вже 7 січня.

Отже, католицьке Різдво у 2022 році припадає на неділю, 25 грудня. Його відзначають не лише католики цього дня, а й протестанти, а також парафіяни більшості помісних православних церков.

А от увечері 24 грудня (він ще називається Святвечір), щойно за вікном запалає перша зірка, сім'ї католиків збираються і вечеряють пісними стравами: рибою, хлібом, фруктами, горіхами та інше.

У католиків продовжується піст, тому в центрі столу господиня ставить освячений прісний хліб – різдвяні хмари. Його прийнято їсти лише після літургії, але спробувати потрібно обов'язково кожному члену сім'ї.

Але перед цим батько сімейства обов'язково має прочитати вголос уривок з Євангелія від Луки, де розповідається про народження Ісуса Христа.

У католиків продовжується піст, тому в центрі столу господиня ставить освячений прісний хліб – різдвяні хмари. Його прийнято їсти лише після літургії, але спробувати потрібно обов'язково кожному члену сім'ї. Також у цей день до святкового столу подають компот, вареники з капустою та грибами, солодкі пироги.

У храмах 24 грудня вночі, перед світанком та вдень 25 грудня проходять три літургії. Різдво святкується як народження Слова від Бога Отця (вночі), Бога Сина від Діви (на зорі) та народження Бога в душі віруючих (вдень).

А ще на свято прийнято ходити до церкви на різдвяну месу всією родиною після вечері. Там служать так звану Імшу Навечір'я Різдва, яка символізує єдність Отця, Сина та Святого Духа. Меса стартує, переважно, суворо опівночі 25 грудня. Під час неї місцевий падре повинен класти в різдвяний вертеп фігурку дитини Ісуса.

Серед інших традицій у Святвечір можна виділити такі:

Вільне місце за столом – його залишали, якщо до будинку хтось прийде, то його буде прийнято як брата. Ця традиція є пам'ятним знаком для близьких та рідних, які не можуть відзначити святвечір у сімейному колі.

Сіно під білою скатертиною на столі – його підкладали як згадку про бідність Віфлеємської печери та про Богородицю, яка поклала новонародженого Ісуса Христа на сіно в ясла.

Не куштувати їжу до першої вечірньої зірки. Така традиція пов'язана з тим, що про народження Христа сповістило появу зірки, тому до її сходження не можна вживати святкових страв.

Читайте також:

Захищав Україну: у бою не стало відомого учасника "Ліги Сміху"

Чи зможе проїхати тисячу кілометрів: як виглядає машина, що працює на морській воді

Відчують себе українцями: у російському Мурманську десятки тисяч людей залишилися без опалення та води