Свічка з картоплі та олії - це просте джерело світла без особливих витрат.

Такий лайфхак ще сотні років тому вигадали наші предки. Свічка з картоплі та олії – простий варіант, який може замінити ліхтарик і точно сподобається дітям. Ще б пак, навколо полум'я від такої свічки можна розповідати різноманітні історії і навіть показувати малюкам "театр тіней".

Зазначимо, що така свічка з картоплі звичайно ж не замінить повноцінного освітлення, але з її допомогою можна отримати трохи більше затишку в будинку, щоб у кімнаті не було зовсім темно.

Що потрібно для свічки з картоплі:

  • 1 картоплина,
  • ґнот - його можна купити в будь-якому господарському магазині або виготовити самостійно зі шнурка, бинту, марлі або іншої тканини, також можна використовувати ватний спонжик;
  • соняшникова олія (краще брати олію без запаху, бажано, рафіновану - вона менше коптитиме;
  • ємність - вона має бути металевою, глиняною або скляною.

Отже, зрізаємо з картоплі круглі бічні частини, щоб отриманий шматочок овочів впевнено стояв на плоскій поверхні.

Усередині картоплі потрібно зробити невеликий отвір, в який просмикнути або гніт, або шматочок ватного спонжу. Отвір під гніт має бути такого розміру, щоб мотузка добре трималася і не випадала.

Важливо! Картоплю і сам гніт потрібно обов'язково промазати олією.

Потім ставимо картоплю з протягнутим ґнотом на блюдце і наливаємо в нього масло, щоб воно дійшло практично до краю картоплі.

Тепер гніт можна підпалити. Рослинна олія, яка піднімається по гніт догори, починає горіти і дає світло.

Орієнтовно, якщо взяти 100 мл рослинної олії та 5-6 мл гноту, така свічка горітиме до 6 годин. Однак слід звернути увагу, що та частина мотузки, яка закріплена над олією, повинна бути не дуже довгою. Зазвичай вистачає півсантиметра над картоплею.

До речі, якщо зробити 3-4 таких свічки з картоплі та розмістити їх поряд, то над їх полум'ям можна нагріти чашку води або невелику кількість їжі.

Читайте також:

Якщо терміново треба їхати, а машина зледеніла: як швидко розморозити шибки авто. Прості хитрощі

Хороша новина: Німеччина допоможе Україні закрити небо Що відомо

Рахунок "чорних випадків" пішов на десятки: доктор Комаровський попередив про небезпеку генераторів