Те, що російська армія здатна підірвати Каховську греблю, відомо давно. У росіян все просто - якщо вони звинувачують у чомусь українську армію та владу, значить самі планують зробити те саме, і перевести стрілки на Україну. З Каховською ГЕС така сама ситуація.

Після деокупації Херсона очікуються масові провокації російських ДРГ у регіоні. В тому числі, може бути підрив дамби, що створить загрозу для всього Чорноморського басейну.

Директор Інституту водних проблем та меліорації НААН Михайло Яцюк пояснює, що серед наслідків підриву дамби майже напевно буде аварія на ЗАЕС, яка фактично живиться водою Каховського водосховища, та підтоплення близько 80 населених пунктів Херсонської області нижче за греблю. Докладніше про це інформує УНІАН.

Зазначається, що підрив викличе гідродинамічну аварію, через яку може сформуватися катастрофічна повінь руйнівної сили.

"Так, це буде хвиля. Але перепад висот між нижнім і верхнім шаром водосховища не настільки великий - всього десь 15-16 метрів. Тобто це не буде якесь катастрофічне цунамі, реально може сформуватися хвиля 2-3 метри". Але навіть вона може призвести до дуже руйнівних наслідків через свою високу потужність та швидкість потоку. Вона змиватиме на своєму шляху залишки будівель та дерев, і якщо люди не будуть попереджені - вони просто не встигнуть фізично зреагувати" , - зазначив Михайло Яцюк.

У мешканців регіону буде 10-15 хвилин на порятунок. У такому разі людям необхідно дістатися до пагорбів.

У разі НП без води залишаться Дніпропетровська, Запорізька та Херсонська області. Також такі дії загрожують зміні клімату всього Чорноморського басейну - це означає, що постраждає Туреччина, Грузія, Болгарія, Румунія і навіть Молдова. Каховське водосховище збудовано у 50-60-х роках і з того часу стало невід'ємною складовою цілої екосистеми.

Читайте також: