10 листопада у Львівському обласному молодіжному центрі відбулася презентація книги "Християнська демократія. Рішення для України та Європи" та інших проектів, які реалізує ГО Фонд сприяння демократії на ниві просвітництва та інформаційної гігієни.

Сайт Новини розповів, як ці заходи можуть допомогти звичайним українцям.

Віцепрезидент Фонду сприяння демократії Юрій Гончаренко презентував основні напрямки діяльності, зокрема – видавництво книг, освітні проекти та ініціативу InfoLight.UA, в якій за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні відбуваються онлайн-тренінги з інформаційної гігієни, фактчекінгу, громадян вчать інформаційній безпеці та вмінню здійснювати інформаційний опір російській пропаганді.

"З початком війни в 2014 році ми (Фонд сприяння демократії) більше скерували свою діяльність на сприяння обороноздатності країни, сприянню волонтерським, просвітницьким, волонтерським, здійснювали різну видавничу діяльність. Створено проект InfoLight.UA, який проводить онлайн-тренінги та інформування українців через сайт та соціальні мережі" – зазначив Юрій Гончаренко.

Політолог і громадський діяч Валентин Балагура, який представляв ініціативу InfoLight.UA підкреслив, що в якості лекторів в проект запрошено найкращих спеціалістів в своїх галузях, від кібербезпеки до ОСІНТ та ІПСО.

"Нам потрібно пояснювати в першу чергу молоді, що наступні покоління українців мають мати ціннісні орієнтири. Щодо проекту InfoLight.UA, то ми зараз займаємось просвітництвом не в плані ідеологічного, а показуємо як російська федерація намагається впливати на наші мізки та як цьому протидіяти", - відзначив Валентин Балагура.

Також він вважає, що поєднання знань і ціннісного виміру діяльності дозволяє краще чинити опір російській агресії.

Також було презентовано книгу "Християнська демократія. Рішення для України та Європи", за участі її співатора, кандидата політичних наук Валерія Майданюка.

"Сьогодні не так багато людей знають, що саме християнсько-демократичні політики, уряди, партії стали тими політичними силами, які побудували успішний європейські країни, такі як Німеччина, Нідерланди, Австрія… І якщо взяти реформи та різні соціальні ініціативи, то саме християнські демократи зробили дуже багато для того, щоб Європа сьогодні стала тою точкою на планеті, які багато хто сприймає як "рай суспільного благоденства", - підкреслив Валерій Майданюк.

Учасники подякували за співпрацю і допомогу в організації заходу Львівському обласному молодіжному центру, Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими, Фонду Ганнса Зайделя в Україні та Фонду Саллюкс.

Про ініціативу InfoLight.UA:

Низький рівень інформаційної грамотності громадян України, особливо після початку повномасштабної агресії росії, разюче видний і чинить негативний вплив. Зокрема, з цієї причини широко поширюються фейки, дезінформація, пропаганда.

Держава не завжди має достатньо ресурсів для протидії цьому і потребує партнерства з боку громадських організацій та волонтерів.

Дуже складне становище з інформаційною роботою на тимчасово окупованих територіях, де громадяни України не мають доступу до об’єктивних джерел інформації, перебувають в стані постійного стресу і зневіри.

Так само через відсутність знань про безпечні засоби зв’язку відсутня інформація про перебіг подій на цих територіях, через що українське суспільство та міжнародна спільнота не отримують об’єктивної інформації і часто перебувають під впливом дезінформації та маніпуляцій. Воєнний стан, необхідність залучення всього суспільства до справи оборони країни створює умови для появи недовіри і навіть певних конфліктних ситуацій у взаємодії суспільства і армії.

Державні органи через брак часу та ресурсів не завжди вчасно реагують на ці ситуації, що дає простір для маніпуляцій та впливу спеціальних інформаційних операцій російських спецслужб.

Враховуючи вищенаведене, в межах проекту "InfoLight.UA" реалізуються навчальні програми підвищення медіаграмотності, боротьби з фейками та пропагандою. Окремо робиться акцент на створенні інформаційного продукту для українців на окупованих територіях та співпраці громадянського суспільства і армії. Реалізація цих програм спрямована, в тому числі, і на взаємодію суспільства та армії.

Проект реалізується Фондом сприяння демократії (Україна) за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні (Німеччина).

Читайте також:

Взимку все зміниться: Рєзніков розсекретив таємну стратегію ЗСУ

Назавжди відмовитеся від магазину: як вдома приготувати смачний натуральний майонез. Рецепт

Тепер субсидії призначатимуться за новими правилами: що зміниться з 1 грудня