Сьогодні, 9 листопада, православні згадують про життя одразу трьох святих, які носили ім'я Нестор, і увійшли в історію завдяки своїм християнським подвигам.

Так, згідно з церковними переказами 9 листопада був обезголовлений учень відомого християнського святого Дмитра Солунського - Нестор Солунський. Крім того, цього дня православна церква також згадує Преподобного Нестора Некнижного, одного з ченців Києво-Печерської обителі, який жив у його Далеких печерах у 14 столітті.

А ще в день 9 листопада православні християни вшановують пам'ять преподобного Нестора Літописця Печерського. Саме він створив найбільш раннє з давньоруських літописних склепінь початку XII століття - "Повість временних літ".

Раніше, 9 листопада, було прийнято давати наперед великі, значні обітниці – обіцянки. Так, наприклад, фінансово забезпечені люди в давнину зарікалися збудувати церкву або подати велику милостиню. Жінки присягалися пошити або зв'язати якийсь виріб лише за одну ніч. Хтось обіцяв віднести підношення (пироги, хліб, одяг, рушники, хустки та інше) до храму.

Пообіцявши перед іконою виконати будь-що, у разі лиха, обіцянку треба було терміново здійснити — тоді всі напасті відступали.

День варто провести у благочестивих роздумах, працях та помірності.

Що не можна робити 9 листопада

У жодному разі не можна переїдати. Варто максимально обмежити себе в їжі і вдатися до благих думок і молитов.

Також 9 листопада суворо заборонено давати іншим людям протягом дня обіцянки, але не виконувати їх. Якщо забути про обіцяне, у день святої Параски (10 листопада) людині відплатиться, незважаючи на наявність чи відсутність у нього злого наміру.

Прикмети на 9 листопада:

  • на деревах іній – на тижні буде сильне похолодання;
  • сильний туман вранці – до теплих днів;
  • сніг лежить на вологому ґрунті - весна буде ранньою та теплою;
  • якщо гуска на воду виходить і довго плаває, то похолодає нескоро;
  • якщо протягом кількох днів сильний вітер дме в одному напрямку, то опади.

Читайте також:

Путинський пропагандист розповів, що залишився без ноги, але йому пообіцяли відростити нову

Бунт на кораблі: російські "мобіки" повстали проти Путіна

Путіну затиснули "бубонці". Кремль втратив останній європейський лобіст