На сьогоднішній день основними факторами, які впливають на розмір осучасненої пенсії, є розмір заробітної плати і страховий стаж. Так, наприклад, уже в 2027 році ті, хто не матимуть і 15 років стажу, взагалі залишаться без пенсій. Ще б пак Пенсійний фонд України постійно дефіцитний і не може дозволити собі утримувати літніх людей, які не сплачували в своєму житті внески до нього. Аби вберегтись і в майбутньому від такого, в Уряді приготували цікаве нововведення.

Так, українцям, які досягли 16-річчя, дозволили укладати договори з Пенсійним фондом та додатково сплачувати внески. Це дозволить збільшити розмір майбутньої пенсії. Крім того, у такий спосіб заробляти майбутню пенсію можуть ті, хто офіційно не працює.

Про це йдеться у законопроєкті №7469, який 4 листопада ухвалили у другому читанні. Як ідеться у тексті документа, зараз укладати договори та сплачувати додаткові внески можуть ті українці, які нададуть довідку про відсутність офіційного працевлаштування.

У нових правилах передбачено, що всі українці віком від 16 років можуть додатково сплачувати внески до Пенсійного фонду. При цьому укласти договір можна через Дію, сплачувати будь-яку суму. За бажанням можна сплачувати внески не за себе, а за свого родича (або будь-якої іншої людини).

"Інформація про сплату внесків у систему персоніфікованого обліку формуватиметься Пенсійним фондом України автоматично за фактом зарахування коштів, про що буде передаватися повідомлення до особистого кабінету застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду", – йдеться в документі.

Читайте також:

Ставка не гранична. Українцям розповіли, як самостійно збільшити пенсійні виплати