Однак тепер купити чи продати квартиру стане дорожче.

Докладніше про це інформує Обозреватель.

Повідомляється, що з 1 листопада було змінено податки під час продажу квартир. Тепер забудовники повинні будуть сплачувати ПДВ за касовим методом (дата появи зобов'язань співпадатиме з датою отримання прибутку), а продавці повинні будуть сплачувати прибутковий податок з різниці між вартістю купівлі та продажу.

Дані нововведення прописані у Законі № 2600-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, що будуть збудовані в майбутньому". Відповідно до норм документа, в Україні запроваджуються нові податкові зобов'язання.

За словами експертів, наразі будь-які маніпуляції з відшкодуванням та оптимізацією ПДВ будуть неможливими. Також прогнозується, що дана норма стимулюватиме зростання будівництва. Зважаючи на все, ПДВ у розмірі 20% підвищить стартову вартість нерухомості для покупця-інвестора.

Водночас, від ПДВ звільняються операції на незавершене будівництво/майбутнього об'єкту житлової нерухомості, крім першого постачання таких об'єктів. Операції з першого постачання доступного житла та житла, що будується, із залученням державних коштів звільняються від оподаткування ПДВ.

Читайте також: