В Україні понад чверть населення - пенсіонери. При цьому більшість із них живуть у складних матеріальних умовах. І правда, український пенсіонер часто бідний, спрацьований, змушений виживати, не може звести кінці з кінцями. У спілкуванні він говорить лише про свої біди, про подорожі може тільки мріяти, а єдине його хобі – відчайдушний пошук додаткового заробітку або цілодобовий перегляд телепередач через відсутність доступних альтернатив проведення дозвілля. Саме тому кожного перерахунку пенсій люди похилого віку в Україні чекають з надією на покращення свого забезпечення.

Так, стало відомо, що навіть за умов військового стану Пенсійний фонд України планово провів перерахунок пенсій з 1 жовтня 2022 року. Це сталось по причині того, що збільшилась з 6500 до 6700 мінімальна зарплата.

При цьому, як зазначив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, збільшені виплати почали одержувати на 2,8 млн. пенсіонерів більше.

На жаль, сума підвищення виглядає зовсім не вражаюче - у середньому українцям додали по 231 грн.

Про це повідомив Пенсійний фонд.

У зв'язку зі зміною мінімальної заробітної плати до 2 680 грн. зріс мінімальний розмір пенсії за віком і торкнулося це 1,5 млн непрацюючих пенсіонерів віком від 65 років, які мають страховий стаж чоловіка не менше 35 років, жінки — не менше 30 років.

1,2 млн пенсіонерів віком від 70 до 75 років, розмір пенсій яких не перевищує 10 340,35 грн., встановлено щомісячну компенсаційну виплату у розмірі до 300 грн.

У пенсіонерів, яким виповнилося 70 років і більше та у яких страховий стаж не менше 35 років у чоловіків та не менше 30 років у жінок, розмір мінімальної пенсійної виплати зріс до 3 000 грн.

Якщо у таких громадян страховий стаж менший — доплата до пенсії встановлюється пропорційно до набутого страхового стажу, виходячи з розміру 3 000 грн.

При цьому, розмір пенсійної виплати за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків та не менше 20 років у жінок з числа осіб, яким виповнилося 80 років і більше, не може бути меншим за 2 600 грн, а у пенсіонерів віком від 70 до 80 років не може бути меншим за 2 500 грн.

Також у середньому на 701,14 грн збільшено мінімальні розміри пенсій по інвалідності, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб", 14,1 тис. пенсіонерів.

Читайте також:

Можна з'їздити до села і назад: популярна в Україні марка показала дешевий електромобіль. Фото

Головнокомандувач ЗСУ Залужний звернувся до українців: чому не треба панікувати

Синоптики потішили українців другим "бабиним літом": коли чекати тепла