Усім відомий факт, що більшість українських пенсіонерів отримують пенсії нижче середньої пенсії по країні.

Але в уряді планують запровадити спеціальні пенсії за особливі заслуги і права піде про тих, хто має статус борців за незалежність України. Про це повідомляє сайт «НаПенсії».

Законопроект № 8032 пропонує внести зміни до Закону України «Про пенсію за особливі заслуги перед Україною», поширивши його дію на громадян України, які відповідно до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті» мають статус борців за незалежність України у XX столітті та згідно із Законом України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» зазнали репресій з політичних чи релігійних мотивів у формі позбавлення волі (ув'язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини в психіатричну установу та законом порядку.

Даного виду пенсію за особливі заслуги борцям за незалежність України у ХХ столітті пропонується встановити у розмірі 200% прожиткового мінімуму, визначеного для громадян, які втратили працездатність.

Влада прорахувала, що людей, які підпадають під певні законопроектом критерії, кілька десятків, максимум – кілька сотень. І їхня кількість, на жаль, з кожним роком зменшується.

Наразі пенсія для громадян, які втратили працездатність, становить лише 2508 гривень, 200% від цього мінімуму – 5016 гривень.

Читайте також: