Не дарма, при військовому положенні вводиться комендантська година та режим світломаскування. У цьому є сенс, особливо у прифронтових містах. Та й на будь-якій війні дисципліна – запорука перемоги.

Саме тому до Верховної Ради внесли законопроект № 8096 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порушення окремих вимог або невиконання заходів правового режиму військового стану». Докладніше про це інформує сайт «НаПенсії» .

Цей законопроект зобов'язує внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення статтю, згідно з якою здійснюватиметься адміністративна відповідальність за порушення заходів воєнного часу. Власне, це будуть штрафи.

Так, за порушення комендантської години пропонується запровадити штраф у розмірі від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів (340-680 гривень) або громадські роботи на строк від 20-40 годин.

А ось за порушення режиму світломаскування є кілька варіантів покарання.

  • попередження;
  • накладення штрафу на громадян 30-50 неоподатковуваних мінімумів (510 – 850 гривень);
  • громадські роботи строком на 30-40 годин.

Посадовці при цьому заплатять більший штраф – від 850 до 1 700 гривень, або виправні роботи на строк до 6 місяців.

Якщо порушник повторить правопорушення протягом року, тоді:

  1. для громадян: штраф 50-100 неоподатковуваних мінімумів або громадські роботи 40-60 годин;
  2. для посадових осіб : штраф 100-200 неоподатковуваних мінімумів або виправні роботи від 6 місяців до 1 року.

Також поліція отримуватиме право при виявленні правопорушення затримувати до 3 годин для складання протоколу, до 3 діб для встановлення особи або з'ясування обставин правопорушення.

А якщо порушення режиму світломаскування спричинить загибель людей чи інші тяжкі наслідки – позбавлення волі на строк від 10 до 15 років із конфіскацією майна.

Читайте також: