З початку повномасштабної війни на території України Білорусь поступово відкочує свою історію назад. Ще трохи часу і всі санкції, які вже застосовані до Росії, торкнуться і Лукашенка. Ось чи витримає він їх? Не факт.

РБК-Україна повідомляє, що Світовий банк перевів усі кредити Білорусі, видані його основним кредитним підрозділом, до розряду необслуговуваних. Уточнюється, що розмір прострочених платежів сягнув 68,43 мільйонів доларів.

Зазначено, що цим рішенням торкнулися всіх кредитів Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), наданих Білорусі або гарантованих нею. Непогашена основна сума боргу Білорусі сягає 967 мільйонів доларів.

Власне нові кредити для Білорусі недоступні з травня 2020 року, коли США ввели санкції проти країни через спірні президентські вибори. А решту всіх програм було припинено через факт участі Білорусі в окупаційній війні Росії проти України.

Раніше в Білорусі намагалася провести деякі платежі з єврооблігацій у білоруських рублях. І все через антивоєнні санкції, які обмежують можливості Мінська щодо операцій з іноземною валютою.

І ось спалах військової активності в Білорусі минулого тижня викликав побоювання Світового банку, що Олександр Лукашенко може направити свою армію на підтримку безуспішних військових дій Росії в Україні.

До речі, у серпні Міжнародна агенція S&P Global Ratings знизила суверенний кредитний рейтинг Білорусі в іноземній валюті до SD/SD (що означає обмежений дефолт).

Нехай Лукашенко подякує товаришу Путіну. Процес розпаду Білорусі, як і Росії, успішно запущено.

Читайте також: