В Україні Покрова Пресвятої Богородиці завжди була великим святом. Його православні віруючі відзначають щороку 14 жовтня.

Історія свята губиться в глибині тисячоліть.

За переказами, місту Константинополю загрожувала небезпека, оскільки воно було обложене противниками. Одного дня людям, які молилися за звільнення від ворогів, з'явилася Мати Божа. Богородиця стала молитися разом із віруючими, після чого зняла зі своєї голови покривало і накрила їм людей у ​​церкві, таким чином захистивши їх. Війська противника відступили і місто було врятовано.

Існує народна прикмета: "Покров накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем".

І правда, в українських селах і донині дотримуються давньої народної традиції справляти весілля після Покрови. Від Покрова до початку Пилипівки – час наймасовіших шлюбів в Україні.

Не дарма молоді дівчата 14 жовтня до Покрови ходили до церкви. Просили знайти хорошого чоловіка та щасливу родину.

Разом з тим, якщо 14 жовтня дівчина відмовила сватам, що прийшли до неї, вона прирікала себе на самотність, біди і неприємності на 3 роки.

У церкві Богородицю також зазвичай просять здоров'я, допомоги, благословення, а також допомоги у сімейному житті. Якщо уважно молитися, то Богородиця оберігає людину, яка в нього цього дня просить допомоги, покриваючи її своїм покровом.

Молитва про захист

Пом'яни нас у твоїх молитвах, пані Діво Богородице, та не загинемо за множення гріхів наших, покрий нас від усякого зла і лютих напастей; на Тебе, бо сподіваємося і, твого покриву свято вшановуємо, тебе величаємо.

Крім того, віруючі читають головну молитву, просячи Богородицю про заступництво та дарування здоров'я. Дуже важливо читати молитву в тиші та максимально щиро. Робити це потрібно з добрими помислами, відпустивши з голови погані думки.

Молитва на Покрову Пресвятої Богородиці здатна відповісти на такі прохання:

  • врятувати від небезпеки;
  • зцілити хворого;
  • надіслати щадну зиму і не дати загинути озимим;
  • захистити від лих (природних і громадських);
  • дати дах над головою тому, хто його не має;
  • допомогти з матеріальним станом і дати хліб насущний;
  • допомогти дівчині знайти свого чоловіка;
  • поліпшити взаємини в сім'ї.

Кажуть, що Пресвята Богородиця чує всіх, хто звертається до неї від чистого серця. Вона полегшує страждання і очищує душу, захищає від бід і хвороб, допомагає впоратися з гріховними помислами і зневірою, дарує сімейне щастя.

Зазначимо, що у це релігійне свято не прийнято вживати алкогольних напоїв та об'їдатися. Найкраще віддати перевагу простій та скромній їжі.

Крім того, у Покров день забороняється позичати гроші, в іншому випадку людину, що дає, чекають фінансові труднощі і бідність протягом усього року.

Читайте також:

Чому не можна залишати ополоник у каструлі із супом. Багато хто цього не знав

Почали мстити: у Росії на всіх ефірах радіо заборонили пісні Пугачової та Меладзе

Microsoft заборонив росіянам оновлювати Windows 11