Для багатьох господарок, залишений у каструлі із супом ополоник – привід для роздратування чи навіть сварки у сім'ї. Але не кожен може обґрунтувати те, чому не можна залишати ополоник у посуді з готовою їжею.

Виявляється, для цього є як раціональні причини, так і народні забобони.

Раціональні причини, що забороняють залишати ополоник у каструлі

Половник, що стирчить із каструлі, виглядає досить дивно та неестетично. А ще, згідно з дослідженнями, черпак, залишений у каструлі із супом, може становити серйозну загрозу здоров'ю людини. І ось чому це відбувається:

Розвиток бактерій

Погано закрита кришка каструлі пропускає зайве повітря, і страва стає ідеальним місцем для розвитку сторонніх мікроорганізмів, які швидко зіпсують і можуть спричинити отруєння.

Неякісний матеріал

Половник може бути виготовлений з матеріалу, що містить токсичні речовини та важкі метали. Тривале перебування черпака в супі та його нагрівання сприяє активному виділенню небезпечних здоров'я речовин.

Перенесення мікробів

Під час наливання супу в тарілки половник стосується різних поверхонь і зберігає частину мікробів. Не всі вони небезпечні, але при тривалому знаходженні рідини можуть зіпсувати готовий продукт.

Цвіль

Її мікрочастинки можуть утримуватися на різних поверхнях і при попаданні в суп, отруюють його та стають причиною отруєння чи дисбактеріозу.

Якщо раціональні аргументи вас не переконали, звернемося до народних прикмет.

Що говорять народні прикмети про черпак у каструлі

Народна мудрість свідчить, що залишений у супі половник обіцяє бідність. Мається на увазі, що сім'я втратить свої накопичення та стабільний заробіток.

Коріння цього забобону криється в тому, що при щільно закритій кришці суп живе в холодильнику близько трьох днів, а з ополоником - не більше двох. А скисла їжа - це гроші, викинуті на вітер. Тому і в забобонах йдеться про бідність — середня сім'я рідко може дозволити собі регулярно викидати приготовлений суп без шкоди для гаманця.

Крім того, вважається, що залишаючись у каструлі, ополоник може призвести до серйозних сварок і непорозумінь у сім'ї. Але насправді лайка матиме місце лише в тому випадку, якщо хтось із домочадців переконаний, що залишати кухарку в каструлі не можна, а інший регулярно це робить. Так що ополоник не віщує, а, скоріше, є причиною сварки.

Реальні рекомендації господиням, пов'язані з ополоником

Якщо ви хочете, щоб ваша їжа завжди була смачною та свіжою, сім'я ситою, а посуд цілим, дотримуйтесь нескладних правил у догляді за ополоником та зберігання їжі.

По-перше, відкрита кришка завжди сприятиме проникненню сторонніх запахів, які заполонять кухню або холодильник, і навіть можуть увібратися в сам ополоник. Тому черпак відразу ж треба дістати з каструлі, вимити та витерти насухо.

По-друге, яскравий борщ, а також велика кількість спецій впливатимуть на пігментацію матеріалу, з якого виготовлений ополоник, особливо якщо це світлий пластик. Ну, а пошкоджений, подряпаний ополоник краще взагалі викинути.

І, звичайно ж, ополоник для частого використання повинен бути виготовлений із якісних матеріалів. Найчастіше досвідчені господині воліють жаростійкий нейлон або нержавіючу сталь.

Читайте також:

Нарікайте на водіїв: в українських маршрутках та автобусах заборонили включати музику

Почали мститися: у Росії на всіх ефірах радіо заборонили пісні Пугачової та Меладзе

Microsoft заборонив росіянам оновлювати Windows 11