Найголовніше для України – життя її громадян. Тому повітряні тривоги допомагають людям уберегтися від небезпеки, від російської ненависті та агресії, яка летить на святу українську землю разом із їхніми ракетами та дронами.

Однак багато хто все ще здригається від тривог, ніби сама повітряна тривога – це небезпека.

Експерти розповідають, як перестати бояться повітряної тривоги. Докладніше про це інформує elle.ua.

Пройти у притулок

Не можна нехтувати повітряною тривогою, адже вона – це сигнал, що потрібно ховатися. Це – фора, яка допомагає вжити необхідних заходів. Набагато гірше, якщо ви не знаєте, коли можна очікувати обстріл.

Прийнятий адекватний страх

Небезпека – це реальний факт, а страх – це лише вибір. Тому, якщо небезпека є, потрібно її прийняти, це нормально.

Прийміть ситуацію

Якщо немає можливості пройти у притулок, подумайте, що можна зробити. "Правило двох стін", або поглиблення в землі. Головне – уникайте машин та відкритої місцевості. Якщо нічого такого поблизу немає, просто прийміть той факт, що ви зробили все, що від вас залежить.

Думайте раціонально

Якщо ви знаходитесь у спальному районі, і поряд немає інфраструктурних та військових споруд, то видихніть. Так, окупанти стріляють і по житлових будинках, але зазвичай у прифронтових зонах. Подумайте, скільки приблизно будинків в Україні взагалі і якою є реальна ймовірність, що потраплять саме до вашої оселі.

Контакт із близькими

Потрібно спровокувати викид окситоцину, який підвищує почуття безпеки. Для цього потрібно обійняти рідних, зателефонувати родичам чи друзям. Навіть можна обійняти домашніх улюбленців.

Думайте на перспективу

Потрібно заздалегідь обміркувати свої дії у разі повітряної тривоги та приготувати все необхідне – речі, облаштувати підвал, вирішити із сусідами питання евакуації. Якщо ви орендар, то зніміть квартиру подалі від об'єктів, які можуть становити інтерес для рашистів.

Читайте також: