На прикладі урагану Ян дослідники розповіли, як змінюються урагани під упливом змін клімату.

Ураган Ян, який обрушився на Флориду, став одним із наймасштабніших у США за всю історію спостережень. Йому передувала ціла низка руйнівних штормів, що обрушилися від Філіппін на заході Тихого океану до Канарських островів у східній Атлантиці, Японії та Флориди в середніх широтах, а також до західної Аляски та Приморських островів Канади у високих широтах. У результаті багато хто зацікавився, як підвищення глобальної температури на планеті впливає на розмах подібних штормів, пише Inverse.

Учені вважають, що зміни клімату збільшують силу ураганів та інтенсивність дощу, а також штормові нагони. Дослідники все ще не можуть знайти зв'язок між кількістю ураганів і змінами клімату, проте впевнені, що найближчими роками більшість ураганів будуть сильними штормами, такими як Ян та інші.

У ході досліджень учені змоделювали нинішні шторми, а також майбутні з урахуванням змін клімату. Комп'ютерна модель показує, що кількість опадів під час урагану прямо залежатиме від глобальної температури Землі — на кожен додатковий градус припаде не менше ніж 7% додаткових опадів.

Крім того, вчені вважають, що через кліматичні зміни також зросте й швидкість вітру, а частка штормів, які досягають 4 та 5 категорій, значно зросте. А це означає, що збільшиться й потенційна шкода, якої можуть завдати шторми. Простими словами, ураган 4 категорії, на кшталт Яна, завдасть шкоди приблизно у 256 разів сильнішої, ніж ураган 1 категорії зі значно меншою швидкістю вітру.

Також учені вважають, що є ознаки, що вказують на те, що в середньому місця, де бурі досягають максимальної інтенсивності, зміщуються до полюса. Це матиме важливі наслідки визначення місця розташування основних ударів штормів. Але сказати з упевненістю, що ця тенденція збережеться в майбутньому, вчені поки що не можуть.

Ще одним важливим фактором є штормові нагони — підйом води біля узбережжя, викликані штормом. Їхня висота залежить від швидкості шторму, його розміру, напряму вітру й топографії прибережного орського дна. Вчені вважають, що зміни клімату спричинять зростання нагонів — по-перше, сильніші шторми збільшують імовірність вищих нагонів, по-друге, через глобальне потепління рівень моря значно підвищиться.

Водночас учені не можуть впевнено сказати, як зміни клімату вплинуть на кількість ураганів, що формуються щороку. Це питання поки що залишається відкритим.