Всі знають, що з часом прикраси та столові прилади зі срібла тьмяніють і чорніють. Це відбувається через те, що в сплав срібла ювеліри обов'язково додають домішки міді та нікелю для міцності.

Ось тільки срібні прикраси з срібл досить просто і швидко можна привести в презентабельний вигляд, не пошкодивши поверхню.

Базові правила щодо очищення прикрас із срібла

Срібні коштовності не можна чистити сухими миючими засобами. Адже абразивні частинки зашкодять структуру металу. Також не можна чистити ці вироби зубною щіткою, кислотними засобами та під впливом високих температур. Замість покращення зовнішнього вигляду можна, навпаки, пошкодити покриття.

Додатково потрібно звертати увагу на деталі виробів: чи є у них каміння, перлини або емаль. У цьому випадку звичайні засоби для очищення срібла лише зашкодять прикрасі.

Способи очищення срібних виробів

Помада. Її потрібно нанести товстим шаром на складений удвічі туалетний папір або м'яку паперову серветку. Швидкими, але обережними рухами далі трьома срібна прикраса про неї. Це поверне виробу колишній блиск і прибере зі срібла почорніння. До речі, це найнезвичайніший і найбезпечніший (для виробів з камінням) спосіб - миттєво стирає наліт завдяки діоксиду титану.

Яйце. Яєчний жовток – найдоступніший засіб у боротьбі за відбілювання срібла. Хімічний склад та харчова цінність продукту незаперечні, до того ж добре прибирає чорноту зі срібла. Метод використання простий: відокремлюємо жовток від білка, промокуємо серветку в жовтку, натираємо поверхню і після висихання миємо під теплою водою.

Перекис. Якщо потрібно почистити срібний ланцюжок чи сережки, підійде розчин перекису водню. У нього потрібно завантажити виріб, після чого антисептик має стати темним, а метал посвітлішає. Як побачите бажаний результат, потрібно промити і протерти серветкою.

Газований напій. Потрібно налити в невелику каструлю газований напій без барвників. Поміщаємо туди прикрасу і кип'ятимо протягом 10 хвилин. Далі потрібно промити виріб та протерти його м'якою тканиною.

Нашатирний спирт. Змішуємо спирт із водою у пропорції 1:10. Далі потрібно протерти прикрасу отриманим розчином – це допоможе прибрати темні плями.

Сода. Розбавте соду із невеликою кількістю води. Отриманою сумішшю натріть виріб, вимийте його і протріть насухо. Цей спосіб не підходить для прикрас із камінням.

Увага!!! Не рекомендується користуватися харчовою содою у сухому вигляді, хоча це один із непоганих способів для того, щоб зняти чорноту. Але разом із ним зніміть ще й блиск, який є на виробах. Це абразивна речовина, тому содою краще користуватися лише одним із компонентів розчину.

Фольга та сода. Підігрійте воду до 90-100 градусів. Додайте в неї шматочок алюмінієвої фольги та 15 г соди на кожні 100 мл. Помістіть у ємність ювелірні вироби та зачекайте 10-15 хвилин. Вийміть прикраси та протріть їх серветкою.

Оцет. Цей варіант безпечний для прикрас з камінням та з позолотою. Для цього приготуйте розчин із 6 або 9% оцту та води. Покладіть у рідину виробу на 2 години. Далі ретельно вимийте їх та протріть насухо.