У вересні багато хто помічав, що ціна на яйця почала підніматися чи не щодня. Є відчуття, що найдоступніший продукт незабаром стане справжнім делікатесом.

Докладніше про підвищення ціни на курячі яйця інформує Фокус.

Видання повідомляє, що середня роздрібна ціна на курячі яйця станом на 29 вересня 2022 року становила 40,90 гривень за десяток, що на 21% більше, ніж місяць тому і на 17% вище, ніж рік тому. Відзначено, що яйця першої категорії перевищують поріг у 60 гривень за десяток.

Експерти повідомляють, що дешеві яйця покупці масово розбирають із полиць супермаркетів і там залишаються дорогі марки та категорії, а тому в решти покупців залишається враження, що яйця зросли в ціні в рази.

Також варто зазначити, що восени зазвичай відбувається сезонне підвищення цін на курячі яйця. Це пов'язано з декількома чинниками, такими як сезонна погана несучість, підвищення вартості зерна, зростання попиту перед великими святами.

Необхідно розуміти, що й військові дії також негативно вплинули на ціноутворення курячих яєць. Деякі великі птахофабрики залишилися на окупованих територіях України, не маючи змоги займатися постачанням.

Читайте також: