Іран неодноразово заявляв, що вони не бажають бути причиною ескалації конфлікту в Україні. Проте, як з'ясувалося, слова іранських політиків не співпадають із їхніми діями. Так, ЗМІ вже неодноразово писали, що Іран таки продав російській армії безпілотники Mohajer-6 та Shahed-136, які ще називають "дронами-камікадзе", для використання у війні проти України. Докази цього те, що з початку вересня ЗСУ збили щонайменше чотири таких БПЛА над територією України. Розплата наздогнала несподівано.

Вже ні для кого не секрет, що нещодавно ЗСУ в Україні збили іранський ударний дрон "Mohajer-6". Цей дрон призначений для проведення розвідки, спостереження, розвідки та вогневого ураження. Крім того, за інформацією військових, безпілотник здатний нести до чотирьох високоточних боєприпасів.

Раніше українські військові збивали безпілотники-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва. БПЛА "Shahed-136", перефарбовані та перейменовані на "Герань-2", все частіше стали фіксуватися біля позицій української бронетанкової та артилерійської техніки України.

Враховуючи все це, влада України вирішила відкликати акредитацію в іранського посла, а також скоротити чисельність акредитованого персоналу у посольстві цієї країни у Києві. Це означає, що іранський посол Манучехр Мораді не зможе більше вести дипломатичну діяльність в Україні.

Тимчасового повіреного у справах Ірану було викликано у п'ятницю, 23 вересня, до міністерства закордонних справ України. Там йому й повідомили про рішення України.

"Постачання зброї Росії для ведення війни проти України є недружнім актом, який завдає серйозного удару відносинам України та Ірану", - заявили в міністерстві.

Про те, що сталося, написав на своїй сторінці речник МЗС України Олег Ніколенко.

"На виконання доручення президента, МЗС України вживає заходів реагування у відповідь на постачання Іраном зброї Росії для ведення війни на українській території", - сказано в повідомленні.

Зазначимо, що зараз посол Ірану в Україні Манучехр Мораді перебуває за межами української держави, оскільки на початку повномасштабного вторгнення він виїхав до Кишинева.

Читайте також:

Новий рекорд: ЗСУ навчилися збивати за годину по одному літаку Росії

ЗСУ поставили світовий рекорд, збивши російський літак без жодного пострілу. Пілот молився

США вперше підняли свої рідкісні літаки "судного дня"