До старту опалювального сезону мінімум місяць, а його вже нарекли найскладнішим за всі роки Незалежності. Ще б пак, мало того, що погода на вулиці не радує звичним для осені теплом, так ще й росіяни систематично знищують об'єкти критичної інфраструктури по різним куточкам країни. Щоб не замерзнути у власному будинку, можна перевірити окремі його складові на тепловтрати, а також вивчити бюджетні варіанти швидкого зігрівання.

Всі знають, що холод та протяг заважають кожній людині жити в комфорті. Крім того, банальна застуда може негативно відобразитись на здоров'ї. Щоб не зазнавати дискомфорту, ось вам декілька способів того, як можна обігріти кімнату без централізованого опалення та обігрівача.

Придбати штори і занавішувати їх, коли сідає сонце. Щільна тканина дуже добре блокує потоки повітря, але разом з тим вона не дає світлу можливості "прогріти" поверхні в приміщенні. Так що днем ​​нехай сонце світить через вікно, а вночі штори захистять від вітрів.

Обігрівач із керамічного горщика. Якщо над звичайною свічкою, яка горить, підвісити квітковий горщик з кераміки, це може допомогти трохи зігріти кімнату. Завдяки нагріванню об’єкт сприятиме підняттю тепла до стелі, дещо відрегулювавши температуру в приміщенні.

Поверніть килими. Чимало українців знімають килимове покриття з підлоги на літній час. Якщо ви входите до цієї категорії населення, то подбайте, щоб килими повернулися на своє місце до настання холодів.

Додатково утримувати тепло в кімнаті допоможуть і інші тканини. Так, варто взимку накрити ліжко теплим пледом чи ковдрою, накинути на диван та крісло по кілька подушок і прикрити покривалами. Текстиль буде зберігати в собі тепло і поступово віддавати його в навколишнє середовище. "Гола" кімната без текстилю остигає за 1-2 години, "одягнене" приміщення тримає тепло 3-5 годин

Увага на вентиляцію. Якщо у вас є можливість впускати свіже повітря через двері та вікна, спробуйте на зиму заклеїти вентиляційні отвори. Якщо регулярного потоку повітря з інших каналів не спостерігається, то краще не ризикуйте.

Увімкніть вентилятор. Так-так, звичайний вентилятор. Тільки спрямовуйте його не на себе, а на прогріту батарею. Врахуйте, що такий спосіб спрацює лише кілька разів на початку опалювального сезону – поки кімнати ще надто холодні та відчувається контраст із теплими трубами. Ефект нагрівання досягається за допомогою циркуляції повітря у приміщенні.

Використовуйте грілку. Якщо вдома немає грілки або кухля Есмарха, швидко зігріти ліжко допоможуть пластикові пляшки. Їх наповнюють теплою водою (до 60-70°C) та кладуть на ліжко. Зверху ще добре прикрити ліжко ковдрою, щоб білизна та матрац могли добре прогрітися. Постіль вже за п’ять хвилин стане теплою, і лягати в ньогоспати буде максимально комфортно.

Розумно використовуйте тепло свого тіла. Не обов'язково надягати на себе 3-5 шарів одягу. Досить взяти термобілизну — тоді по дому можна буде ходити в одних штанах і сорочці.

Спробуйте зігрітися зсередини - випити теплого чаю або кави. Спиртні напої, хоч і створюють ілюзію тепла, проте дають лиш короткочасний ефект через розширення судин. Як тільки вони повернуться в початковий стан, стане ще холодніше. Так що краще пити чай та їсти гарячу ситну їжу.

Читайте також:

Ані Лорак сховалась у ліфті та показала "рожевий пельмень". Відео

Весело живуть: столицю Казахстану перейменували вшосте поспіль. Як вона тепер називається

Робимо голубці з виноградного листя. Старовинний рецепт