Королівський похорон завжди був подією вражаючою. Але похорон улюбленої королеви Британії, схоже, перевершить своєю масштабністю всі попередні церемонії.

Вже відомо, що Королева Єлизавета II буде похована 19 вересня 2022 року у меморіальній каплиці короля Георга VI. Вона буде поміщена поряд з її матір'ю та батьком та прахом її сестри принцеси Маргарет, яка померла у 2002 році. Крім того, цього ж дня труна її улюбленого покійного чоловіка, принца Філіпа, буде переміщена з Королівського сховища до неї до каплиці короля Георга VI у Віндзорі.

Меморіальна каплиця Георга VI у Віндзорі, де похований король Георг VI, який помер 1952-го, та Єлизавета, королева-мати. / Фото: Getty Images

Очікується, що в церемонії візьмуть участь п'ятсот високопоставлених осіб (королів і глав держав або урядів) з усього світу.

Церемонія прощання з королевою Єлизаветою II почалася з того, що труна з тілом королеви прибула до шотландського Единбурга.

13 вересня труну з тілом королеви Великобританії Єлизавети II доправили із Шотландії до лондонської резиденції монархів - Букінгемського палацу. Весь цей час гроб супроводжувала принцеса Ганна – таким було останнє бажання Королеви.

Дубова труна Її Величності, прихована королівським штандартом Великобританії, прибула з Единбурга на авіабазу королівських ВПС Нортхолт. Потім жалобний кортеж попрямував до центру Лондона.

Біля Букінгемського палацу, незважаючи на дощ, процесію зустрічали тисячі людей практично в похмурій безмовності. Коли катафалк проїжджав повз натовп, пролунали оплески, чулися крики: "Спочивай зі світом".

У палаці труну зустрічали новий король Чарльз III та його сини – принци Вільям та Гаррі.

14 вересня труна з тілом Королеви назавжди залишила Букінгемський палац у Лондоні, вирушивши до Вестмінстер-холу, де пробуде 4 дні. Саме там усі охочі зможуть попрощатися із королевою Великобританії.

Труна з тілом Єлизавети супроводжувала почесна варта, в церемонії брали участь король Карл III, принци Вільям і Гаррі та інші представники королівської родини.

До дня похорону Вестмінстер-хол буде відкрито цілодобово.

До речі, останнім членом королівської родини, який лежав у Вестмінстер-холі, була королева-мати у 2002 році, коли понад 200 000 людей стояли в черзі, щоб пройти біля її труни та віддати честь.

Закрита труна королеви стоятиме на піднесенні під безперервною охороною солдатів із підрозділів, які обслуговують королівський будинок.

Труна задрапірована Королівським штандартом і увінчана Імперською державною короною, державою та скіпетром.

Читайте також:

Росію "схопить" колапс уже до кінця року: маршал Королівських військ зробив заяву

Такого можна і на Кадирова обміняти: ЗСУ взяли в полон цінного чеченського бойовика. Фото

Нехай понюхають: Андрій Данилко показав окупантам, що вони будуть замість Херсона. Фото