17 серпня російські космонавти Олег Артем'єв та Денис Матвєєв мали протестувати та підготувати до роботи європейського робота-маніпулятора European Robotic Arm. Розрахункова тривалість цієї операції у відкритому космосі оцінювалася о 6 годині 44 хвилині, ось тільки щось у росіян пішло не так, і їм довелося повернутися на МКС.

Так, за повідомленням видання Space, російські космонавти Олег Артем'єв і Денис Матвєєв достроково завершили вихід у відкритий космос і повернулися на Міжнародну космічну станцію (МКС), оскільки в скафандрі Артем'єва виникли проблеми із зарядом батареї.

Відомо, що у відкритому космосі астронавти мали продовжити налаштування роботизованого маніпулятора ERA. Ця "космічна рука" була доставлена ​​на МКС ще в липні 2021 року, але досі Олег Артем'єв та Денис Матвєєв продовжують її оснащення.

Справа в тому, що Олег Артем'єв достроково повернувся з відкритого космосу до шлюзового відсіку через проблеми зі скафандром. Таким чином, він провів у відкритому космосі лише 2,5 години, замість запланованих 6,5 годин. У свою чергу Денис Матвєєв провів у відкритому космосі 4 години та 1 хвилину.

Як сказано в Telegram-каналі держкорпорації "Роскосмос" у Артем'єва раптово виникла проблема з електроживленням.

Російський астронавт повідомив про коливання напруги в батареї скафандра на Землю та російський Центр управління польотами наказав двом астронавтам повертатися на станцію, щоб підключитись до джерела електроживлення.

Загрози життя для Артем'єва був, але якби електроживлення у його скафандрі повністю відключилося, він не міг би підтримувати зв'язок ні з Матвєєвим у космосі, ні з Центром управління польотами. Керівник російського сегменту МКС Володимир Соловйов особисто наказав астронавту "все покинути і негайно повертатися на станцію".

Як уточнили у Роскосмосі, роботи, які космонавти не встигли завершити, будуть виконані під час наступних виходів у відкритий космос.

Читайте також:

Мама Кузьми Скрябіна розповіла, як на нього робили замах: колесо відлетіло, він влетів у кучугуру поряд з бетонною зупинкою

Ракетні удари по гуртожиткам: Путін вибрав нову мету. Атаковано другу будівлю у Харкові, вижили не всі

Путін знайшов друзів: проведе спільні навчання з Індією та Китаєм