В Україні посилюють вимоги щодо обмінників.

Так, в першу чергу Національний банк України нещодавно утаємничив курси валют. Тобто тепер пунктам обміну валют заборонено оприлюднювати курс на вуличних інформаційних табло, а дізнатися курс можна виключно в приміщеннях обмінників.

Крім того, запроваджено обмеження щодо реклами, а ще обмінники стимулюють продавати валюту за курсом, який є максимально наближеним до банківського.

В НБУ кажуть, що впроваджені заборони за нинішніх умов цілком виправдані, адже вибивають ґрунт з-під ніг у валютних спекулянтів, які не проти заробити на проблемах країни і на панічних настроях її громадян. На думку аналітиків НБУ, виключно дії небанківських фінустанов чи не найбільше сприяють штучному підвищенню курсу у готівковому сегменті.

Які обмеження діють?

Українці із 16 квітня мають право без обмежень купувати долари. При цьому конвертація долар/євро можлива лише в безготівковій формі.

"Продати іноземну валюту можна у відкритих відділеннях банків, операторів поштового зв'язку та в обмінниках та через онлайн-банкінг. Офіційний курс гривні до долара – 36,5686/$ (зафіксований НБУ 21 липня 2022 року). Курси гривні по відношенню до інших валют встановлюються щодня", – зазначають у НБУ.

Які долари можуть не прийняти в обмінниках:

  • з валютою, яка має кілька пошкоджень одразу;
  • яка значно зношена (стара);
  • яка порвана;
  • де є плями фарби.

Залежно від ступеня зношеності чи пошкодження купюри розмір комісії може становити від 5 до 50%. У банках комісія може бути нижчою, а в посередників за високої комісії гроші можуть віддати відразу.

"До Національного банку України надходять численні запити та скарги від громадян щодо відмови банків у прийомі для здійснення валютно-обмінних операцій зношених та пошкоджених банкнот іноземних валют", – зазначають в інструкції НБУ.

В Україні в обмінниках та обманках відмовляються приймати долари, випущені до 1996 року. Справа в тому, що після 1996-го в США випустили банкноти з новим дизайном та новими захисними елементами. В результаті деякі касири не можуть відрізнити фальшиві банкноти від справжніх, якщо їм більше 26 років.

Як повідомляють у НБУ, долари всіх років випуску є чинними. Однак у деяких випадках банк може запропонувати надіслати його на обмін в іноземний банк-кореспондент. За цю послугу доведеться заплатити окремо.

До слова, курс гривні на чорному ринку 17 серпня продовжив ослаблення, так як котирування другий день поспіль знаходяться за психологічною межею у 40 гривень і становлять 40,38 - 40,66 грн за долар. У вівторок, 16 серпня, курс коливався на рівні 40,14 - 40,30 грн.

Читайте також:

Штучний інтелект показав останній день Путіна: це станеться на морі. Фото

Лідера ДДТ Юрія Шевчука оштрафували за те, що розповів, як "мусолять зад Путіна"

Окупанти тікають із Криму на танках: що розповідають люди після нових ударів