Медузи – одні з найстаріших мешканців нашої планети. Ще б пак, за словами вчених, 550 мільйонів років тому вони були чи не єдиними мешканцями океанів. А ще саме медузи здатні знищити цілі екосистеми, бо може дати знайомство з ними в океані – невідомо нікому.

Зоологам відомо близько двох тисяч видів медуз (Medusozoa) і завдяки новим відкриттям ця цифра регулярно збільшується. Наприклад, навесні цього року було описано невідомий раніше вид глибоководних корономедуз, що мешкає в затоці Монтерей біля західного узбережжя Північної Америки. Медуза, що отримала назву Atolla reynoldsi, відрізняється від родичів відсутністю видовженого ловчого щупальця та шлунком у формі грецького хреста.

Ще один потенційно невідомий вид медуз виявив дайвер Доріан Борчердс (Dorian Borcherds), який володіє клубом Scuba Ventures у місті Кавієнг на острові Нова Ірландія у Папуа – Новій Гвінеї. Під час занурення біля узбережжя острова він зустрів та зняв на відео трьох чи чотирьох медуз незвичайного вигляду. Відео із морським жителем викликало інтерес у дослідників, пише The Guardian.

Дайвер зазначив, що за 20 років занурень із аквалангом він бачив медуз всього 3-4 рази. Так що цей випадок вразив пірнальника і чоловік запам'ятав тварину до найдрібніших деталей.

"Медуза має незвичайні позначки. Вона трохи більша за футбольний м'яч і досить швидко плаває", - описав Доріан.

Він надіслав відео своєї дочки, щоб вона допомогла ідентифікувати безхребетне морське створення.

Їй це не вдалося, проте за півгодини дайвера зателефонувала морська біологія Ліза-Енн Гершвін з Австралійської морської консультативної служби "Стінгер".

Вчена припустила, що це та сама медуза, спіймана на Великому Бар'єрному рифі у травні 1997 року. Дослідники тоді зловили та вивчили тварину. Її назвали Chirodectes maculatus.

Однак коли вчені порівняли відео Доріана з архівним, дійшли висновку, що, ймовірно, дайвер бачив новий вид медуз.

Професор Кайлі Пітт з Університету Гріффіт, яка спеціалізується на медузах, зазначила, що медуза біля берегів Нової Гвінеї справді може бути новим видом, проте це неможливо підтвердити лише за відео.

"Було б чудово, якби ми одержали зразок і змогли описати його морфологію у поєднанні з генетичним тестуванням", - сказала вона.

Читайте також:

Офіційно: один енергоблок Запорізької АЕС відключено від системи

Росіяни стягують понтони та готуються до втечі. З'явилися подробиці

Важко повірити: Маша Єфросиніна розповіла, на яких закордонних каналах "топлять" українців