Ні для кого не секрет, що якимось чином Президент Росії Володимир Путін зміг підкупити прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в обмін на "досить очевидну підтримку у війні проти України". Ось тільки, схоже, прем'єр-міністра Угорщини в цьому питанні "занесло" дуже далеко, та так, що політик може втратити підтримку навіть найвідданіших соратників.

Так, стало відомо, що у вівторок, 26 липня, прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана залишила його давня соратниця та радниця Жужа Хегедюш. Вона надала журналістам листа про складання повноважень, який направила Орбану вранці.

Жінка знайома з Орбаном понад 20 років, проте те, що угорський прем'єр озвучив у суботу 23 липня 2022 року під час виступу про його бачення сучасного світу та місця Угорщини у ньому, шокувало навіть її. При цьому давня соратниця вже давно звикла до антиіммігрантських поглядів Орбана.

"Я не розумію, як ви не помітили, що мова, яку ви сказали - це суто нацистська діатриба, гідна Йозефа Геббельса", - так, за даними угорського сайту новин hvg.hu, Жужа Хегедюш пояснила свій крок у листі Орбану про відставку.

Крім того, вона назвала промову Орбана відкрито расистською і зазначила, що "в найгірших кошмарах не могла уявити", що прем'єр зайде настільки далеко.

У тексті радниця написала, що із прикрістю змушена завершити співпрацю з Орбаном у зв'язку з його "ганебною позицією". За її словами, її рішення дозрівало вже деякий час через послідовні антиліберальні кроки прем'єра, а ось після промови Орбана, яка суперечить усім її базовим цінностям, у неї не залишилося вибору і на компроміс зі своєю совістю вона йти не готова.

"Хоча Ви ніколи не обмежували мою свободу дій, я тепер публічно розірвати зв'язки через те, що пролунало у Тушваньош", - заявила Жужа Хегедюс.

Відомо, що Хегедюс написала листа не лише прем'єру, а й головному рабину Угорщини - який серед перших засудив промову прем'єра - зі словами підтримки.

Нагадаємо, що днями Орбан виступив проти "змішування" європейських та неєвропейських рас, спровокувавши обурення опозиційних партій та європейських політиків.

Орбан говорив про раси у суботу, 23 липня 2022 року, на заході Румунії, у регіоні, населеному мадярами. Він сказав, що народи Європи можуть і хочуть поєднуватися один з одним, але не повинні поєднуватися з не-європейцями.

Міжнародний комітет в'язнів Аушвіца назвав промову Орбана "дурною і небезпечною", провідна організація євреїв Угорщини теж засудила цю заяву.

Віктор Орбан, відповідаючи своїй соратниці, що пішла, сказав, що вона дарма підозрює його в "нацизмі".

"Ти знаєш краще за будь-кого, що мій уряд в Угорщині веде політику нульової терпимості щодо і антисемітизму, і расизму", - написав він у відповіді Хегедюш.

Читайте також:

Закрив українське небо собою: не стало пілота-героя України. Усього 28 років

Поїхав просити списи та стріли: як Лавров приїхав до Ефіопії просити допомоги для армії РФ

У ПриватБанку розповіли, за що можуть списати пенсію із вашої картки