Ні для кого не секрет, що фіксація курсу гривні на рівні 29,25 грн за 1 дол. США на початку війни допомогла забезпечити стабільну роботу фінансової системи в Україні. От тільки війна триває вже майже п'ять місяців і за цей час відбулося багато суттєвих змін в нашій та світовій економіці. Саме тому, з огляду на нові обставини, Національний банк підвищив офіційний курс долара одразу на 25% – з 29,5 грн/$ до 36,6 грн/$. Експерти вже дають свої прогнози, до чого тепер слід готуватись.

Так, за оцінками Національного банку, корекція фіксованого курсу долара збільшить приплив і відповідно продаж валютної виручки експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дасть змогу стабілізувати курсові очікування.

При цьому, впевнені фінансові експерти, здорожчання пального та імпортних товарів уникнути не вдасться. Про це пише Апостроф.

"Що буде далі? Далі ми житимемо в новому еквілібріумі курсу долара до гривні, і я вважаю, що після успішно проведеної реструктуризації боргу фінансова система має достатньо ресурсів, щоб утримати цей еквілібріум десь на півроку-рік, а потім подивимося", – прогнозує член наглядової ради Приватбанку Роман Сульжик.

Він додав, що курс на сьогодні є ринковим, тому суттєвих відхилень на чорному ринку не повинно бути. Спекулянти все ще можуть заробити щось на штучно створеному тимчасовому ажіотажі, проте цього разу "відірвати чорний курс від офіційного" навряд чи вдасться.

До підвищення фіксованого курсу різниця в ціні становила 30%, зараз вона знизиться до 20%. Однак, на думку аналітиків, у разі рішення Нацбанком перейти до ринкового курсоутворення гривня може впасти.

"Наступний крок - це +25% у цінах на заправках і на всі продукти і товари. Адже паливо купували виключно за старим курсом міжбанку. А тепер треба за новим курсом", - вважає керівник відділу аналітики Forex Club та Libertex Андрій Шевчишин.

За його словами, деякі імпортери ще до підвищення офіційного курсу закладали до своїх товарів 40 грн/$. Тепер, можливо, закладатимуть ще більше.

Погоджується з з таким сценарієм розвитку української економіки і економічний експерт Олександр Хмелевський. На його думку, здійснена НБУ девальвація лише посилила очікування подальшої девальвації, і тепер продавці будуть закладати в ціни курс умовно 50 грн/долар. А отже, ціни суттєво зростуть.

"Насамперед, зростуть ціни на пальне та інший імпорт, а потім до них поступово підтягнуться й ціни на українську продукцію. Нацбанк вже відзначив прискорення інфляції в червні до 21,5 % та підвищив свій прогноз інфляція на 2022 р. до понад 30 %. Але, це не останній перегляд Нацбанком свого прогнозу, очікується, що інфляція буде суттєво вище", – прогнозує економічний експерт.

І справді, ситуація з пальним дійсно виглядає складною, оскільки Україна заразвсе пальне імпортує. Відповідно, зростання офіційного курсу призведе до подорожчання різних видів пального. Це, своєю чергою, може призвести і до підвищення цін на інші товари, адже витрати на логістику збільшаться.

Читайте також:

Кам'яний вік: Путін наказав заблокувати Google на захоплених територіях

Цей день буде на його пам'ятнику: названо дату, коли Путін захоче оголосити про свою перемогу

Несподівано: до Росії хоче приєднатися невизнана республіка. Путін додавив