Якщо людина не отримуватиме необхідну дозу вітаміну D, вона ризикує зіткнутися з онкологічними захворюваннями. Крім того, проблеми можуть виникнути й в дітей, зокрема, розвиток рахіту.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на дослідження вчених. Зазначається, що рак виникає, коли організм втрачає контроль над клітинами тіла, які діляться і розмножуються із запаморочливою швидкістю.

Деякі вітаміни продемонстрували здатність знижувати інвазивність пухлини та схильність до метастазування, тим самим знижуючи ризик смертності. Дефіцит вітаміну D утричі частіше зустрічається у пацієнтів із запущеним раком.

Зростання клітин необхідно регулювати для правильного функціонування органів, і будь-яке втручання у цю регуляцію може призвести до раку.

Що виявили у дослідженнях

У ході ранніх досліджень вчені виявили, що понад три чверті людей з різними видами раку мають низький рівень вітаміну D на пізніх стадіях раку.

Ця поживна речовина міститься в деяких продуктах, таких як жирна риба, молоко та збагачені злаки, але його також можна отримати під впливом сонячного світла.

Існують суперечливі дані про зв'язок між низьким рівнем вітаміну D та ризиком розвитку раку.

У той час як деякі дослідження пов'язують дефіцит із прогресуванням раку, інші не знайшли жодних доказів цього.

Ранні лабораторні дослідження показали, що ця поживна речовина має протипухлинні властивості, які вона надає, регулюючи гени, що беруть участь у розмноженні та розповсюдженні ракових клітин.

У дослідженні, проведеному на початку 2011 року, дослідники, які вивчали 160 чоловіків та жінок, хворих на рак, оцінювали рівень вітаміну D у їх зразках крові.

Найчастішими діагнозами були рак молочної залози, простати, легень, щитоподібної залози.

Серед вибірки 42% мали дефіцит вітаміну D.

Подальші дослідження показали, що дефіцит вітаміну D може сприяти прогресу та метастазування раку молочної залози. Тим не менш, Cancer Research UK зазначає, що недостатньо переконливих доказів, щоб пов'язати низький рівень вітаміну D з раком.

"Але дефіцит вітамінів може викликати інші проблеми зі здоров'ям, у тому числі рахіт у дітей та проблеми з кістками у дорослих", - повідомляють вчені.

Читайте також:

Всього два знаки Зодіаку: кому дуже не пощастить до Молодика наступного тижня

У Путіна стан стресу та паніки: відомий розслідувач розповів, як програє Кремль

"Мені здається, що це неправда": Ксенія Мішина розповіла про квартиру, куплену перед 24 лютого