Це перша медаль України на чемпіонаті світу з легкої атлетики-2022. 34-річний Проценко протягом останньої декади є одним із лідерів світових стрибків у висоту, проте лише на ЧС-2022 вперше у кар'єрі пройшов кваліфікацію та вийшов у фінал.

Українець усьоме змагається на світовій першості, але всі попередні рази не долав відбірковий етап, повідомляє "Суспільне" .

У кваліфікації Проценко стрибнув 2.30 м – його найкращий результат сезону. Вже безпосередньо у фіналі спортсмен, який провів 40 днів в окупації на Херсонщині на початку 2022 року, зміг покращити цей результат.

Андрій Проценко стартував із висоти 2.19 м, взяв її з другої спроби. Тоді успішно подолав 2.24 м, а найбільші проблеми виникли у нього на планці 2.27 м – її українець взяв лише з третього стрибка.

Він став одним із десяти стрибунів, що перейшли на висоту 2.30 м, і зміг взяти її з першої спроби. Цей стрибок дав Проценку певну перевагу за спробами, адже планку 2.30 м взяли лише п'ять атлетів, не всі з першої спроби.

Наступна висота 2.33 м – і її Андрій Проценко також узяв із першої спроби. Тільки він та Мутаз Баршим змогли з першого разу підкорити цю планку. З другої спроби її взяв Джанмарко Тамбері, з третьої – кореєць Ву Санхек.

Планку 2.35 р. Проценко не взяв із двох спроб, тоді як Баршим та Санхек підкорили її. Проте Тамбері усі три спроби не використав, як результат обійти українця за спробами його не вдалося.

Андрій переніс останній стрибок на планку 2,37 м, був близький, але не взяв її. Отже, з результатом 2,33 м українець отримав "бронзу" чемпіонату світу.

Читайте також:

"Здивуємо на полі бою": посол натякнула на серйозний сюрприз для окупантів

Путін почне вимагати перемир'я від України: російський аналітик розповів, чого чекати

Руслани Писанки більше немає: обірвалося життя легендарної української ведучої та актриси