Після 24 лютого більшість людей сильно зріс попит на інформацію про війну і Тelegram став головним майданчиком, де цю інформацію можна отримувати. Однак у таких умовах вкрай актуальне питання інформаційної безпеки.

Так, українські силовики, включаючи СБУ, МВС, МОУ, ГУР МОУ, Мінцифри та ЦПД при РНБО, назвали сто Telergram-каналів, які займаються Росією.

Список було опубліковано на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної комунікації.

"Не маючи можливості перемогти на полі бою, ворог намагається посіяти зраду і розхитати українське суспільство. На це працює низка нібито незалежних Telegram-каналів, роботу яких справді координує Кремль через свої спецслужби", - сказано у заяві.

Наприклад, у Telergram-каналі "Прямий ефір" було опубліковано нещодавно скріншот коментаря з акаунту у фейсбуці українського націоналіста Дмитра Яроша. У ньому чоловік нібито стверджував, що ЗСУ, якщо захочуть, можуть обстрілювати українське населення. Скріншот розійшовся по десятках сумнівних сайтів та облікових записів. Але, як виявилося, обліковий запис, знятий на скріншоті, Ярошу не належить.

Як зазначається, причетність таких певних каналів до російських спецслужб встановила раніше і Служба безпеки України у рамках відповідних кримінальних проваджень.

"Закликаємо вас не користуватися цими каналами, адже їхню роботу фінансує та координує Росія. У будь-якому випадку не довіряйте їм, оскільки такі майданчики поширюють фейки та маніпуляції і є частиною інформаційної війни проти України. Також зазначаємо, що низка цих каналів для розкручування замовляє рекламу у українських пабликах. Звертаємо увагу власників та редакторів усіх українських видань, що підтримка таких ресурсів є посібником ворога і переслідуватиметься відповідно до законодавства", - сказано у спільній заяві органів влади України про захист інформаційного простору України від російських ворожих телеграм-каналів.

Зазначимо, що у списку опинилися Telegram-канали підозрюваного у державній зраді блогера та політика Анатолія Шарія та його дружини Ольги Шарій. Як стверджують у відомстві, російськими спецслужбами займається і особистий канал під назвою "Нахабний" колишнього ведучого на закритому телеканалі "НАШ" Макса Назарова.

Також у списку є регіональні та міські канали новин, такі як "Типова Одеса", "Новини Херсонщини", "Кривий Ріг онлайн", "Чернігів", "Новий Мелітополь", "Токмак сьогодні" та інші.

В інтересах Росії також працюють анонімні Telegram-канали "Жінка з косою", "Пліткарка", "Картель", "Легітимний", "Крокодил" тощо.

Повний список каналів, що працюють на Росію, можна переглянути нижче:

Читайте також:

Путін розлютився: у Чорному морі вперше зібралися майже всі десантні кораблі Росії .

Невзоров разом із дружиною отримав громадянство України: "Росія - це злочинець. Чортови вдячний українцям..." .

Озброїти українців для охорони своїх квартир: у МВС зробили заяву .