Всім добре відомо, що керувати вільними людьми набагато важче, ніж заляканими та покірними. Саме тому улюбленим заходом зміцнення та утримання влади для авторитарних лідерів є репресії проти своїх політичних супротивників та незадоволених. Про роль страху та брехні в тоталітаризмі ще в 1974 році писав Олександр Солженіцин в есе "Жити не по брехні" і, мабуть, цей твір від скоринки до скоринки вивчив Володимир Путін.

Відомий російський публіцист та політолог Андрій Піонтковський у своїй колонці для НВ спробував проаналізувати дії російського диктатора та озвучив його найближчі плани.

Так, політолог закликає всіх прочитати статтю Путіна "Про історичну єдність росіян та українців". Таким чином, усім стануть зрозумілі мотиви того, що нині відбувається в Україні, адже Путін завжди заперечував як існування Української держави, так і самого українського народу.

Саме тому ненависть російського диктатора до України та всього українського за 5 місяців запеклої війни не змінилася. У той же час зараз Путін чудово розуміє, що йому не вдасться захопити всю Україну, тому амбіції Кремля стали скромнішими у війні проти України. Тепер максимальна мета – захоплення Слов'янська на Донеччині.

"Я думаю, що навіть такий божевільний маніяк як Путін зрозумів, що захопити всю Україну йому не вдасться. Після провалу бліцкригу це завдання вже нездійсненне. Але перед ним зараз постала інша проблема – як утримати власну владу. Як продати населенню якусь подобу перемоги" , – зазначив політолог.

Крім того, за його словами, армія РФ розуміє, що Україна готується до контрнаступу.

"Він (Путін – ред.) розуміє, що з надходженням масштабної кількості західної зброї українська армія перейде в контрнаступ, і про жодну міфічну перемогу говорити вже неможливо. Тому зараз його тактичне завдання, поки його збройні сили на Донбасі потихеньку ще повзуть уперед, захопити максимально можливу кількість населених пунктів. І продати це населенню як свою перемогу. Ось такий у нього зараз план", - додав Піонтковський.